Zašto se ne klanja teravija u Kraljevoj Sutjesci ovog ramazana?

U Kraljevoj Sutjesci, mjestu koje je izuzetno značajno za cjelokupnu Bh. historiju, i u kojoj su se odigrali važni historijski događaji nalazi se i džamija. Prema predaji, sagradio ju je turski osvajač sultan Mehmed II el-Fatih 1463. godine prilikom pohoda na Bosnu i osvajanju Bobovca.

U džamiji koja spada među tri najstarije u BiH, tzv. "Vojničkoj džamiji", ovog ramazana teravija se neće klanjati! 

Kako se na licu mjesta ekipa Avaz.ba uvjerila, osim žene koja je zadužena za čistoću u džamiji, ovaj vjerski objekat večeras je bio prazan. Kako nam je rečeno, nema hodže.  

Naime, dosadašnji imam Amir ef. Čeliković dobio je premještaj u džemat Tršće, jer je efendija iz tog sela odselio u SAD. Ukoliko se do kraja ramazana nešto ne promijeni, "Vojnička džamija" tokom mjeseca posta bit će prazna, odnosno u njoj se neće klanjati.

Bitno je istaći da je džamija u Kraljevoj Sutjesci smještena u području zvanom Prijeko, na lijevoj obali rijeke Trstionice. Prema narodnoj legendi, na tom mjestu u Sutješkoj kotlini je sultan Mehmed Fatih odmarao sa svojom vojskom prilikom osvajanja Bobovca. Prilikom obavljanja namaza usadio je štap (sùtru) koja se postavlja prilikom obavljanja namaza na otvorenom. Tokom obreda primijetio je mrava kako se u vidu spirale uspinje na vrh štapa i vraća nazad. S obzirom na učenost i nadahnuće, što je bilo primjetno u slučaju ovog velikana, kao i činjenicu da je bio okružen uglednicima i intelektualcima, shvatio je to kao znak da na ovom mjestu treba da sagradi džamiju. On je to i učinio. 

Zanimljiv podatak je da je ova džamija sagrađena za samo tri dana. S obzirom da nikad tokom historije nije rušena ili značajnije oštećena, zadržala je prvobitni oblik.