Zašto se problem godinama gura pod tepih: Građanima Kosova BiH izdaje vize u iznimnim slučajevima!?

.
Na apele Zajednice Albanaca u BiH, koja broji oko 13.000 građana, od kojih je najveći broj s Kosova, niko godinama i ne odgovara

 

Građanima Kosova Bosna i Hercegovina i dalje izdaje vize “samo u iznimnim slučajevima“. Naime, Ministarstvo vanjskih poslova BiH primjenjuje posebno uputstvo za izdavanje vize građanima Kosova iz 2012. godine.

Zagorčavaju život

Da bi dobili vizu, građani Kosova moraju se obratiti DKPBiH u Skoplju, Podgorici ili Beogradu, a po prijemu i obradi zahtjeva, saglasnost daje ministar vanjskih poslova. Prema pojašnjenju iz MVP-a BiH, na snazi je i dalje zaključak Vijeća ministara da se “vize građanima Kosova izdaju samo u iznimnim slučajevima”.

Tokom gostovanja na FTV-u lider SBB-a Fahrudin Radončić podsjetio je na zaboravljeni problem odnosa BiH i Kosova, posebno viznog režima koji zagorčava živote hiljadama građana.

- Da li ste ikada vidjeli kosovsku tablicu kroz bilo koju ulicu u BiH!? Ljudi koji sa saobraćajnim tablicama, s pasošima Kosova idu u Srbiju ne mogu da uđu u BiH - poručio je Radončić.

Na apele Zajednice Albanaca u BiH, koja broji oko 13.000 građana, od kojih je najveći broj s Kosova, niko godinama i ne odgovara.

- Ne znam koji termin bih upotrijebio za odnos institucija BiH prema Kosovu. Ne postoji zemlja na svijetu da ima tako rigorozan odnos prema svojim građanima, jer mi smo državljani ove zemlje i za BiH smo ginuli i krv prolili, a zamislite da roditelj danas ne može doći na mezar svog djeteta koje je poginulo za ovu zemlju - kaže Muharrem Zejnullahu, predsjednik Zajednice Albanaca u BiH.

Dodaje da ne postoji primjer sličnog režima, osim Sjeverne Koreje. Procedura je komplicirana i za dobivanje viza za posjete Kosovu, ali njihovo odobravanje nije ograničeno pa na Kosovo mogu i turisti, radnici, sportisti, biznismeni iz BiH.

- Da biste kao Kosovar došli u BiH, morate imati pozivno pismo i razlog dolaska. Ako je veselje, možda će vam neko dati za užeg člana porodice dva, eventualno, tri dana. Ako je u pitanju bolest, trebaju klinički centri da potvrde da se radi o pacijentu koji dolazi na liječenje. Nijedan drugi slučaj nema šanse. Ni da se upišete na fakultet, da branite magistarsku ili doktorsku disertaciju. Prema nama, Kosovarima, BiH se ponaša kao neka vrsta aparthejda - ističe Zejnullahu.

Dodaje da BiH ne priznaje nijedan dokument Kosova - rodni list, fakultetsku diplomu, smrtni list, dokument kojim bi se regulirao radni staž.

- Predsjedništvo BiH ne primjenjuje čak ni svoje odluke. Neki saziv je usvojio zaključak da je sve što se dogovore Beograd i Priština za BiH prihvatljivo. Srbija i Kosovo su se dogovorili, nemaju nikakvih problema, cijela Srbija prolazi kroz Kosovo i ide na more u Albaniju, a regulirano je i korištenje automobilskih tablica - dodaje Zejnullahu.

Sloboda kretanja

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi za “Avaz” kaže da zbog nedostatka vizne liberalizacije previsoku cijenu plaćaju građani Kosova, posebno Bošnjaci koji imaju rodbinu u obje države. Nakon dugotrajne procedure i troškova rijetki dobiju vizu za nekoliko dana.

- Veliki dio naše omladine i studenata koji žele da studiraju kod vas, kao što je bilo prije rata, ostaje uskraćen za slobodno kretanje i obrazovanje, upoznavanje s kulturom, tradicijom i vrijednostima BiH, što je, također, ogromna šteta - kaže Redžepi.

Prinuđeni da traže dokumente Srbije

Građani Kosova prinuđeni su da traže dokumente Srbije, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, pa i Bugarske. Ove države ih, kaže Redžepi, tretiraju kao svoju dijasporu, što im povećava ukupan broj populacije i otvara mogućnost dobivanja sredstava iz evropskih fondova.

- Otklanjanje tih administrativnih barijera, koje su suvišne, nepotrebno dugo traje. Njihovim ukidanjem drastično bi porasla međusobna ekonomska razmjena, privredna i turistička prije svega, ali i društvena, kulturna i svaka druga. To bi imalo pozitivne efekte ne samo za građane nego i budžete obje zemlje - ističe Redžepi.