Zastupnici 16. januara o imenovanju Božovića i sudbini sudskih policajaca BiH

(Patria) - Treća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za 16. januar a na dnevnom redu je i potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, nije dobio podršku većine članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH da ga preporuče Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za tu poziciju.

Od prisutnih 10 članova Komisije, četiri su bila protiv (SDP, NS, A-SDA i PDP), četiri za (PDA, DNS, HDZ i SP) i dva suzdržana (SDA i SBB). 
Inače, ova odluka nije obavezujuća za Predstavnički dom, koji će se neovisno o stavu Komisije izjašnjavati o izboru Božovića. 

Inače, dnevni red je obiman sa 56 tačaka dnevnog reda, a zastupnici će razmatrati i Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2017. godinu! Rasprava će se voditi i o godišnjim izvještajima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. i 2018. godinu. 

Od značajnijih zakonskih rješenja razmatar će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Izmjenama i dopunama Zakona usklađuje se radnopravni status službenika Sudske policije BiH s ostalim policijskim službenicima Bosne i Hercegovine. Istovremeno se određuju nadležnosti, odnosno preciziraju poslovi i zadaci Sudske policije BiH, kao i njena ovlaštenja u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH.