Zastupnici danas biraju Ivicu Dačića za predsjednika Skupštine Srbije

dacic
Rok za izbor nove Vlade Srbije ističe 1. novembar 2020. godine.

 

Skupština Srbije danas nastavlja konstitutivnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor predsjednika parlamenta, potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor radnih tijela, navodi Tanjug.

Kako je u utorak navečer najavio Aleksandar Vučić, predsjednik Srpske napredne stranke koja u ovom sazivu ima apsolutnu većinu, za predsjednika Skupštine Srbije bit će predložen lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, prenosi Beta.

Zastupnici bi poslije konstitutivne sjednice trebalo da donesu izmjene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sjednici mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić zastupnicima iznijeti svoj ekspoze i prijedlog sastava svog kabineta.

Vučićeva apsolutna većina

Rok za izbor nove Vlade Srbije po zakonu ističe 90 dana poslije potvrđivanja mandata narodnih zastupnika, što je u ovom slučaju 1. novembar 2020. godine.

Sa 188 zastupnika u Skupštini Srbije apsolutnu većima ima lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", 32 zastupnika ima Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS ima 11 zastupnika, a Savez vojvođanskih Mađara ima devet zastupnika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu ima četiri zastupnika, SDA Sandžaka tri mandata i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina", tri mandata.