Zastupnici KS od ViK-a traže objašnjenje u vezi s postavljanjem betonskih šahtova

Afera u vezi s preferiranjem proizvođača betonskih šahtova, za šta se optužuje KJKP "Vodovod i kanalizacija", a o čemu je pisao Klix.ba, jučer je bila jedna od tema na sjednici Skupštine KS

Niz zastupnika će, kako saznajemo, tragom ovih informacija zatražiti podrobniju informaciju, kako od Vodovoda tako i od kompanije Regeneracija iz Velike Kladuše, koja tvrdi da uprava ViK-a neutemeljeno i nezakonito zabranjuje primjenu poliesterskih revizionih okana (šahtova) u Kantonu Sarajevo, kakve, između ostalog, proizvodi i ova kompanija, a da isključivo insistiraju na ugradnji betonskih šahtova.

"Jučer sam na sjednici postavio pitanje direktorici KJKP Vodovod i kanalizacija u vezi s dopisom firme Regeneracija, koja se žali da ne može pristupiti tenderima ove firme. Direktorica je detaljno obrazložila ovaj problem, tvrdeći da Regeneracija njih zasipa dopisima nudeći proizvode koji Vodovodu ne trebaju. Direktorica je u nastavku dala i tehničko objašnjenje, koje sam sklon da prihvatim. Međutim, prije nego bih dao konačan sud o ovom slučaju, morao bih detaljno porazgovarati s predstavnicima i ViK-a i Regeneracije. Radi se o tehničkim rješenjima i teško je donijeti sud na osnovu dvije izjave", rekao je za Klix.ba zastupnik Naše stranke Edin Forto.

Nakon što su iz KJKP Vodovod i kanalizacija za Klix.ba izjavili da kompanija Regeneracija iznosi niz neistinitosti i netačnih navoda, dok je direktorica Muzur jučer na sjednici Skupštine KS potvrdila da su duže vrijeme izloženi neopravdanim pritiscima predstavnika ove kompanije, reagirali su iz velikokladuške kompanije.

"Direktorica Muzur nastavlja obmanjivati javnost, a brojne neistine je iznijela jučer i na sjednici Skupštine KS. Proizvodi firme Regeneracija ispunjavaju sve propisane standarde kvalitete, a originalna dokumentacija koja to potvrđuje dostavljena je VIK-u još 2015. godine, nakon čega je Tehnički kolegij VIK-a dao pozitivnu ocjenu za upotrebu proizvoda naše firme. Međutim, trenutna Uprava VIK-a u potpunosti ignoriše taj stav i javno iznosi neistine kako im mi ne dostavljamo traženu dokumentaciju", kaže direktor kompanije Regeneracija Edin Miljković.

Suprotno navodima iz ViK-a, ističu da nikada nisu tvrdili da ViK raspisuje tendere za nabavku šahtova. 

"Mi tvrdimo da trenutna Uprava VIK-a s Azrom Muzur na čelu drugim investitorima, poput općina iz KS, Direkcije cesta ili drugih ne daje saglasnost na njihove projekte ukoliko ti projekti sadrže upotrebu poliesterskih šahtova, sve dok ti projekti ne budu usklađeni s naredbama ViK-a da se ugrađuju isključivo betonski šahtovi. Upravo su ti šahtovi upitnog kvaliteta i ne ispunjavaju standarde propisane federalnim pravilnikom i pravo pitanje je zbog čega ViK to radi", navodi on.

Ističu da su radili na projektima koje su finansirali i odobravali EBRD, EIB, KFW, koji insistiraju na najstrožijim kriterijima kvaliteta. 

"Radimo u cijeloj BiH i širom Evrope, a problem imamo samo u Sarajevu i to samo sa ViK-om", naglasili su.