Zastupnici u Federalnom parlamentu nisu odobrili proglašenje prirodne nesreće

Parlament
Predstavnički dom Federalnog parlamenta nije prihvatio prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

U pitanju je prijedlog zastupnika Demokratske fronte, a čiji je cilj lakše rukovođenje pogoršanom epidemiološkom situacijom u entitetu.

Ranije je usvojeno nekoliko zaključaka Odbora za zdravstvo koji se odnose na veću kontrolu mjera, uvođenje PCR testa na granicama Bosne i Hercegovine i slično.

Glasalo se i o zaključcima koje su predložili zastupnici drugih stranaka, mnogo je onih koji su se ponavljali, a jedan od interesantnijih je i SDP-ov o marži na lijekove.

Od 19. njihovih zaključaka usvojena su tri, a podršku zastupnika je dobila ideja da se ograniče marže na sve lijekove i imunološke i vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze koronavirusom.

Također je većinom glasova, na prijedlog DF-a odobreno da Federalna vlada omogući nabavku PCR laboratorija kantonima koji nemaju takve laboratorije – Bosanskopodrinjskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.