Zastupnici usvojili odluku: 60 miliona eura za dionicu Putnikovo brdo - Medakovo na Koridoru 5C

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su Prijedlog zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, kojim se uvodi postepena liberalizacija cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila.

Kako bi ovaj zakon stupio na snagu, potrebno je da ga još usvoji Dom naroda. Postepena liberalizacija uvela bi se u prve tri godine kada će agencije odlučivati premiju osiguranja, prenosi Avaz.ba.

Zastupniku Elviru Karajbiću (SDP), kakao je rekao, zasmetale su tri stvari.

- Plaćamo osiguranje na osnovu kubika i kilovata, vozilo i novo i staro 20 godina ima isto kilovata i kubika, ali kada treba naplatiti štetu, tada vam osiguranje kaže „vaše vozilo je staro 20 godina“ i smanje osiguranje. To je anomalija i to treba riješiti. Ovaj zakon je nepovoljan za osiguranika. Nije mi najjasnije šta je to neovlašteni vozač. Zbog toga je ovaj zakon protiv građana Federacije - pitao je Karajbić.

Ismet Osmanović (SDA) istakao je da je potrebno napraviti važne i krupne izmjene. 

- Apsurd je da vas, ako imate udes, vaše osiguranje usmjeri na onog drugog koji će dati puno manju odštetu - rekao je Osmanović.

 

U nastavku sjednice zastupnici su u ekspresnom roku usvojili Nacrt zakona o veterinarstvu, prijedloge odluka o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizacije projekta ''Javni prijevoz Sarajevo'' i finansiranje izgradnje dionice autoceste na Koridoru 5C Putnikovo brdo - Medakovo.

Prva odluka odnosi se na zaduženje zbog namjeravane nabavke više novih električnih trolejbusa za gradski saobraćaj u Sarajevu, a druga za izgradnju dionice autoceste na Koridoru 5C Putnikovo brdo - Medakovo.

Prvi zajam je vrijedan 15 miliona eura, s rokom otplate od 13 godina i dvogodišnjim grejs periodom, po čijem isteku rate za otplatu glavnice i kamata treba da dospijevaju 22. aprila i 22. oktobra svake godine.

Zajam za izgradnju navedene dionice Putnikovo brdo - Medakovo na Koridoru 5C težak je 60 miliona eura, a rok otplate je 11 godina, dok je grejs period četiri godine. Predviđeno je da nakon toga rate glavnice i kamata dospijevaju na naplatu 15. maja i 15. novembra u godini.

Bez rasprave usvojen je i izvještaj sredstava iz tekuće rezerve budžeta FBiH za 2019. godinu za period 1. januar – 30. juni 2019.