Zastupnički dom SAD-a kaznio republikanku Greene zbog širenja teorija zavjere

az
Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država izglasao je kažnjavanje republikanske zastupnice Marjorie Taylor Greene koja je promovisala neutemeljene teorije zavjere i podržala nasilje protiv demokrata.

Iako su republikanci u Zastupničkom jučer odlučili da neće kazniti zastupnicu Greene, demokrate koje kontroliraju donji dom izvijestili su da će ipak glasati o njenom izbacivanju iz odbora.

Ukupno 11 republikanaca pridružilo se svojim demokratskim kolegama i glasalo za kažnjavanje Greene, u ukupnom odnosu 230 za naprema 199 glasova protiv.

Prije glasanja, nova zastupnica iz Georgije izrazila je žaljenje zbog svojih stavova iz prošlosti koji, kako je istakla, ne predstavljaju njenu izbornu jedinicu niti njene vrijednosti.

"Vjerovala sam u stvari koje nisu istinite. Za tim apsolutno žalim", kazala je 46-godišnja zastupnica.

Greene se branila uoči glasanja pokušavajući se distancirati od opasne teorije zavjere QAnon, koju je prethodno prihvatila.

Zastupnica je rekla da je, nakon što je "vidjela neke stvari u vijestima koje za nju nisu imale smisla", naletjela na QAnon krajem 2017. godine.

Zastupnica iz Georgije podržavala je Donalda Trumpa u tvrdnjama da je na izborima prošle godine pokraden, tvrdila je da su pucnjave u školama bile orkestrirane, za požare u Kaliforniji je optužila svemirski laser, a propitkivala je i da li se u napadima 11. septembra na SAD avion zaista zabio u Pentagon.

Greene je rekla da se "jako zainteresirala" za teoriju zavjere te je počela o tome objavljivati postove ​​na Facebooku i pričati javno o tome, dodajući da je tokom 2018. bila "uznemirena" i osjećala je da ne više može vjerovati vladi.

Kazna koju je odobrio Zastupnički dom SAD-a odnosi se na uklanjanje Greene iz odbora za obrazovanj i rad te Odbora za budžet donjeg doma