Zato je naziv crkve na paketima: BiH kupila respiratore koje je Irska vratila

Respirator
Osim što je u nabavci 100 respiratora preko kompanije “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, prekršena procedura te je upitna transparetnost procesa, još nije do kraja razjašnjeno šta je Vlada FBiH i Civilna zaštita uopće platila 10,5 miliona KM.

Naime, cijena respiratora se čini preuveličanom s obzirom da se radi o manje kvalitetnim, mobilnim respiratorima koji se rijetko koriste.

Cijeli slučaj sada istražuje Tužilaštvo KS, a svaki dan se pojavljuje nekoliko novih informacija.

Televizija N1 je tako nedavno objavila da se na paketima u kojima su upakovani nabavljeni respiratori nalazi naziv crvke iz Irske.

Radi se o crkvi The Black Church s adresom St. Mary’s Place u glavnom gradu Irske – Dublinu.

Kako Raport saznaje iz pouzdanih i dobro obavijštenih izvora, respiratori koji su stigli iz Kine prvobitno su trebali završiti u Irskoj.

Radi se o donaciji koju je platila upravo crkva The Black Church za potrebe bolnica u Dublinu.

Međutim, kada su irski stručnjaci pregledali dokumentaciju i prospkete spornih respiratora, vlasti su odlučile vratiti i poništiti nabavku. Roba je vraćana u Kinu.

Nakon toga, stigli su u BiH.

Stručnjaci su i ranije upozoravali na to da ovi respiratori koji su nabavljeni nisu adekvatni. Jedan od njih bio je Almir Badnjević, direktor Verlaba. On je rekao da su ti respiratori koriste u kolima hitne pomoći a ne u odjeljenjima intenzivne njege. Također je istakao da su zabranjeni u SAD, jer nemaju odobrenje FDA (Agencija za kontrolu hrane i lijekova).

Da se ovakvi resporatori rijetko koriste kazao je i Igor Kurjak, direktor firme Sono Medical. On je istakao da nikada nije radio s ovakvim respiratorima.