Zatražena ostavka glavnog tužioca u Prištini: "Zašto kasnite dva mjeseca"

.
Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu reagovala je nakon novog hapšenja šest osoba, koje su u junu ove godine navodno otele i silovale 11-godišnju djevojčicu, zatraživši ostavku glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini.

 

"Zašto Osnovno tužilaštvo nije djelovalo u Prištini u junu? Zašto tada osumnjičeni nisu uhapšeni? Zašto se kasni dva mjeseca?", napisala je Hadžiju na Facebooku.

Kako je navela, najmanje što bi trebalo da se desi, jeste upravo ostavka glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini i tužioca koji je vodio slučaj u junu.

"Bez ostavki i smena onih koji nisu djelovali na vrijeme i u skladu sa odgovornošću, nažalost, možemo imati i druge žrtve", poručila je Hadžiju.

Slučaj silovanja 11-godišnje devojčice 27. avgusta, potresa kosovsku javnost već danima, a u međuvremenu je ova vijest postala i jedna od udarnih u regionu.

Udarna vijest od jutros je potvrda novog hapšenja, sada šest osoba, odnosno potvrda da je nesrećna djevojčica već bila žrtva silovanja još u junu.

Nakon hapšenja prošle nedjelje ukupno pet muškaraca, među kojima ima i maloletnika, kosovsko tužilaštvo je jutros potvrdilo hapšenje još 6 osoba - ukupno 11, u vezi sa slučajevima silovanja i trafikinga nad 11-godišnjakinjom u Prištini ranije u junu.

O moralu sudija i tužioca juče se zapitao i kosovski premijer, ukazujuću na njihovu ćutnju i slabe optužnice, na šta mu je tužilački savjet odgovorio da preduzimaju mere, sa uzvratnom porukom vladi da "ispuni svoje ustavne i zakonske obaveze za stvaranje neophodnih uslova za smještaj i rehabilitaciju žrtava, kako one ne bi bile prepuštene na milost i nemilost nevladinih organizacija".

Do sada su ostavke dali direktor uprave za postupanje sa zatvorenicima kao i generalni direktor Kosovske policije takođe iz moralnih razloga, ali je Kurti poručio: "Dve ostavke nisu dovoljne".

Dužnosti su razrešeni i direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u regionalnoj direkciji Prištine.

Civilne organizacije pokrenule su masovne višednevne proteste i uputile zahtjeve vladi.

 

Foto: Facebook