Zatvoriti vrata ruskom raspašoju: Dobrodošli gospodine Incko!

asdf

Prva tačka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je Prijedlog Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, koji iznosi 5,6 milijardi KM.

U obraćanju parlamentarcima, premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je riječ o rekordnom budžetu. On je kazao da je prošla godina donijela impresivan rezultat u sektoru proizvodnje roba, da su problemi nastali u vrijeme pandemije u velikoj mjeri sanirani, kao i to da očekuje najveći broj zaposlenih u ovoj godini.

Naša stranka je uoči sjednice kazala da neće glasati za budžet i da nisu zadovoljni zbog toga što je "distanciran od naroda i problema koje oni imaju", kako to navodi zastupnica Sanela Klarić.

Povodom Novalićeve izjave da je riječ o rekordnom budžetu Federacije BiH, reagovao je zastupnik SDP-a Damir Mašić koji je naglasio da smo cifru od 5,6 milijardi KM dobili zbog inflacije, a ne kvalitetnih mjera.

"Rezultat nisu dale ekonomske mjere vlasti, nego su rezultat dale ogromna inflacija i rast cijena od osnovnih život namirnica do nafte", rekao je on.

Oštar prema vlasti, ali i prema onima koji kritikuju vlast bio je DF-ov Dževad Adžem koji je kao glavnu zamjerku izdvojio to što svake godine budžet ne donosi ništa novo, ali da će svejedno biti usvojen.

"Ovo je još jedan od budžeta koji iznova ništa novo ne predlaže. Jedina je sreća što smo u cajtnotu. Problem je što se mora nastaviti finansiranje penzija i premijer ima sreće jer zna da budžet mora biti usvojen", kazao je Adžem.

Amandmane koji su upućeni na budžet je nazvao nerealnim, a kao problem Budžeta izdvojio je 12 neodrživih općina i nemogućnost davanja podrške svima

"Siromašna država ne može podržati sve skupštine ako nema realan rast i ako nema proizvodnju. Pogledao sam amandmane, glava me zaboljela, to je nemoguće provesti. I svi ćete na svojim Faceboocima objavljivati 'Nije vlada podržala ovo, nije ono'. Ali više novca za električne automobile nisu realna očekivanja. Ko ima novac za Teslu ne treba mu davati subvencije da ga kupi, nego ukoliko govorimo o zagađenju vazduha onda riješiti problem sa starim vozilima", naveo je Adžem.

Za razliku od premijera Novalića koji je istaknuo dobre rezultate u sektoru proizvodnje, zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je govorila o tome šta je sve manje proizvedeno prošle godine u odnosu na inače. Također, osudila je uvoznu politiku i našu zavisnost od srbijanske pšenice.

"Pravo je čudo da se Novalić nije našao u reklamnom spotu predsjednika Vučiča. Sasvim logično bi bilo kad tako hvali srpsku pšenicu da se nađe i u predizobrnom spotu", rekla je ona navodeći da će zbog njegove politika BiH ponovo biti "osuđena na sadaku".

Ćudić se osvrnula na energetski i turistički sektor navodeći kako su mjere podržane u budžetu za ove sektore smiješne i ravne tome da "prolazak pored teretane smatra pripremom za olimpijske igre".

Posebno je naglasila stav da je u Budžetu u suštini implementirano sve ono što je potrebno HDZ-u.

"Odlučili su da kreiraju treći entitet kroz budžet koji je pred nama, koji nije ni razvojni, ni investicioni, ali sasvim sigurno izborni i konstitutivan", rekla je Ćudić.