Zatvorske kazne za iranske derviše

Tridesetpetogodišnji Mustafa Abdi, član najvećeg iranskog sufijskog reda i urednik vijesti u novinama koje su fokusirane na dervišku zajednicu Gonabadi, izgleda da će provesti najproduktivnije godine svog života u zatvoru u Iranu, piše Radio Slobodna Evropa.

Abdi je, navodno, osuđen početkom ovog mjeseca na više od 26 godina zatvora i 148 udaraca bičem, a sve na osnovu osuđujuće presude zbog optužbi zbog ugrožavanja sigurnosti koje uključuju postupanje protiv nacionalne sigurnosti Irana, širenja propagande protiv iranskog poretka i narušavanje javnog reda.

Abdi, koji je ranije proveo tri godine u zatvoru pod sličnim optužbama, takođe mora provesti dvije godine u unutrašnjem egzilu u jednoj od najzabačenijih provincija u Iranu. On ne može ni da putuje van zemlje, niti da gostuje na bilo kakvim medijima ili učestvuje u političkim aktivnostima dvije godine nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

On je posljednji primjer u nedavnom nizu napada na derviše, koji je uslijedio nakon sukoba između pripadnika te sekte i snaga sigurnosti u glavnom gradu Irana u februaru.

Tri pripadnika sigurnosnih snaga poginula su tokom istih sukoba kada su pregaženi autobusom, a stradala su i dvojica pripadnika Basidž policije tokom istih okršaja, koji su izazvani glasinama – vlast je odbacila te navode - da je policija planirala da uhapsi 90-godišnjeg lidera sekte. Kako je saopćeno, oko 300 derviša je uhapšeno nakon tih nemira.

Za osam Abdijevih kolega iz novina iz Majzobana navodno je naređeno da služe zatvorske kazne u rasponu od pet do 12 godina uz dodatno bičevanje i dvogodišnju zabranu bavljenja novinarstvom.

Derviši su se dugo žalili na progon i službeno suzbijanje u izveštavanju u iranskim strogo cenzurisanim državnim vijestima o njihovom položaju.

"Progon nezavisnih vijesti"

Mnogi konzervativci u Iranu opisuju derviše kao jeretike i opasnost za Islam.

"Reporteri bez granica" sa sjedištem u Parizu upozorili su 23. avgusta da su nedavne presude primjeri kako iranske pravosudne vlasti "progone nezavisne vijesti i informacije".

Sudbine mnogih drugih derviša koji su uhapšeni nakon nasilja u februaru ostaju nejasne, iako je jedan čovjek, Mohammad Reza Salas, obješen nakon što je osuđen na veoma kritikovanom suđenju za ubistvo policajaca, a drugi je navodno umro nakon što je uhapšen .

Amnesty International je saopćio da su snage sigurnosti u februaru pribjegle premlaćivanju, vodenim topovima, suzavcu i oružju kako bi rastjerali gomilu derviša koji su se okupili ispred kuće svog devedesetogodišnjeg lidera, advokata obrazovanog u Parizu Nurali Tabandeha, kako bi spriječili nagađanja o pritvoru.

Vlasti su opisale derviše kao "pobunjenike" i "sadiste" povezane sa sukobima i optužile su ih da napadaju snage sigurnosti palicama i kamenjem.

Tvrdolinijaši su tražili najstrože kazne, dok su ih neki izjednačavali sa militantnom grupom Islamska država (IS).

Amnesty International je kritikovao egzekuciju Salasa kao " pravnu parodiju".

"Milioni pod pritiskom"

Desetine onih koji su uhapšeni su u posljednjih nekoliko godina osuđeni na zatvorske kazne, tvrde sufijski izvori pozivajući se na tvrdnje porodica uhapšenih.

"Teške zatvorske kazne za derviše predstavljaju ultimatum za druge da šute," izjavio je urednik časopisa Majzobana iz Turske Alireza Rošan, koji opisuje zarobljenike kao "taoce" klerikalnog establišmenta.

Rošhan je rekao da je drugi urednik Majzobana i novinar Kasra Nuri osuđen na 12 godina zatvora zajedno sa nekoliko članova njegove porodice. Nurijevo dvoje braće, fotograf i student prava, dobili su dvije, odnosno šest godina zatvora, a njegova majka, vaspitačica u vrtiću, osuđena je na pet godina zatvora, rekao je Rošan.

Mohammad Šarifi Moghadam, reporter Majzobana i aktivista za ljudska prava, osuđen je na 12 godina zatvora, tvrdi njegov član porodice.

Tri druga člana redakcije web stranice, Sina Entesari, njegov brat Reza Entesari i urednik Salahedin Moradi, osuđeni su na sedam godina zatvora.

Najmanje tri žene koje sarađuju s Majzobanom osuđene su na pet godina zatvora.

Rošan je rekao da je establišment nanio ozbiljan udarac redu Gonabadi.

"Dvije stotine osam derviša osuđeno je na ukupno 1.076 godina zatvora," rekao je Roshan i dodao: "To je smrtonosni udarac, kao kamion koji udara u mali automobil, ostavljajući nekoliko ljudi u komi".

"Mi nemamo samo 300 zarobljenika - milioni derviša su pod pritiskom," izjavila je za RSE članica osoblja Majzobana, koja se suočava sa kaznom od više od deset godina zatvora. Tražila je anonimnost iz straha od zvanične odmazde zbog izlaska u javnost. "Totalitarni establišment ne želi da čuje ni jedan drugi glas, već ima za cilj da eliminiše [protivničke] grupe".

Ona je dodala da iranske vlasti "lome derviše, jer se plaše njihovog jedinstva".

Abdijev otac Hasan Abdi rekao je da je kazna za njegovog sina koju je nazvao "vanrednom i nevjerovatnom" imala za cilj stvaranje straha. "Radikalna struja u zemlji vidi derviše kao rivale i želi da se suprotstavi njima i pokaže svoju moć. Oni su uspjeli u kratkom roku," rekao je on. "Dugoročno, ove metode neće riješiti probleme zemlje".

On kaže da njegov sin ne planira da se žali na svoju kaznu.

"Menadžeri i reporteri Majzobana neće se žaliti, a ja podržavam njihovu odluku," rekao je Hasan Abdi. "Sud je odbio advokate koji su željeli da brane mog sina i druge koji se nisu mogli braniti. Smatramo da je odluka suda nelegalna".