Zaustaviti izgradnju odlagališta otpada na Trgovskoj Gori

trgovska Gora
Bosna i Hercegovina se aktivirala po pitanju planova Hrvatske da izgradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Tim stručnjaka, profesora i naučnika se sastaje na sedmičnoj bazi, analizira dokumente o uticaju otpada na okoliš i zdravlje. Pravni tim će na osnovu naučne analize planirati dalje korake bh strane. Cilj je jedan i zajednički – zaustaviti izgradnju odlagališta otpada i zaštititi zdravlje građana u slivu rijeke Une.

 

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati teme o kojima u BiH postoji aspolutna saglasnost. Jedna od njih je sporna izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada. Više od 4 hiljade strana dokumentacije je pred ekspertskim i pravnim timom koji će zastupati naše interese.

– Ekspertski tim je do sada imao dva sastanka i oni su se dogovorili da sedmično imaju sastanke. Donijeli su zaključak da stupe u kontakt sa pododborom Evropske komisije i da preko tog podobora izvještavaju i parlament i sve organizacije u EU, kazala je Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH.

Za to vrijeme, Green team, organizacija posvećena zaštiti okoliša iz Novog grada, javlja da se prije dva mjeseca na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj Gori krenulo sa mjerenjem nulte stope radioaktivnosti, a prije mjesec sa instalacijom seizmografske stanice.

– Posljednje što se desilo je to da je Hrvatska angažovala PR agenciju, koja će imati na raspolaganju skoro 600 hiljada maraka. Znači, preko pola miliona uložit će u PR da nam objašnjavaju kako je Trgovska gora super stvar, kako nama svima treba radioaktivni otpad, kako je to razvojna prilika, ocjenjuje Mario Crnković, aktivista Green teama.

Pet advokata bh. pravnog tima ponudit će rješenja Vijeću ministara i entitetskim vladama, a ona će, smatraju upućeni, biti na tragu međunarodne ESPO konvencije posvećene prekograničnim uticajima na okoliš.

– Hrvatske institucije i organi su uvijek naglašavali to da će Hrvatska pravovremeno informirati BiH u skladu sa ESPO konvencijom i protkolom, međutim, znamo da to nije učinjeno, da je prekršen i protokol i konvencija, ističe Jasmin Emrić, član “Zelenog kluba” u Zastupničkom domu PSBiH.

Emrić dodaje da se Bosna i Hercegovina mora izboriti za međunarodno pravo, kako bi zaštitila svoje interese i spriječila uspostavu postrojenja koje će imati najveći uticaj na građane koji žive u sjeverozapadnom dijelu zemlje.

Ekolozi vjeruju da je moguće zaustaviti izgradnju, jer je na strani BiH sva argumentacija. Ipak, upozoravaju da je potrebno biti uporan.
Iako u ovakvom slučaju međunarodna arbitraža nije opcija, opcija ostaje međunarodna tužba.