Završava se primarni vodovodni sistem za podgrmečka naselja u Bosanskoj Krupi

Home

Završava se primarni vodovodni sistem za podgrmečka naselja u Bosanskoj Krupi


Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović sa firmom Behić Sanny Boy iz Bihaća potpisao je ugovor o izvođenju radova na objektima vodovoda za podgrmečka naselja u Bosanskoj Krupi vrijedan skoro 30 hiljada maraka.

Završetak ovih radova značit će završetak izgradnje primarne mreže, odnosno početak izgradnje sekundarne mreže.

Rok za završetak radova na objektima vodovoda, pumpnim stanicama i rezervoarima, koji podrazumijevaju vanjsko uređenje sa ograđivanjem, instalaciju video nadzora i puštanje vodovodnog sistema u rad je 30 kalendarskih dana. Nakon toga će se raditi na sekundarnoj mreži, odnosno ugradnji vodovodnih priključaka u domaćinstva. Nakon mnogo godina bez čiste, pitke vode, to će za mještane povratničkih sela Veliki i Mali Radić, Vranjska i Jezerine, kako naglašavaju, značiti početak novog, jednostavnijeg života.

Halitović

Inače, dužina vodovodne trase je preko 15 km, a sistem osim cjevovoda čine dva nova rezervoara i tri prepumpne stanice. Projekt su pomogli Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada USK, ali je znatno većim dijelom finansiran od strane američke Vlade u visini od oko 1,5 milion KM. Na njegovoj realizaciji radile su između ostalih i inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Armije BiH.

Važnost ovom projektu doprinosi i činjenica da se radi o povratničkim naseljima u kojima su budućnost vidjeli i mladi, brojne porodice koje pronalaze ili čak otvaraju radna mjesta i školuju djecu, bez bilo kakvih problema i nesuglasica.

 

(Izvor: Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa)

Topic
Objavio: Wed, 12/07/2017 - 15:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top