Završen 2. Avantura Film Festival Avant&Una

Završen film festival Bihać
Drugi Avantura Film Festival Avant&Una završen je sinoć. Brojni sadržaji ispunili su i posljednji dan Festivala, koji je počeo press konferencijom u 12 sati, na kojoj su govorili Jasmin Duraković, Senad Bašić i Vanesa Glođo. Nakon press konferencije, ekipa Festivala družila se na Štrbačkom Buku, saopćeno je.

 

Poslije kratkog predaha, program se nastavio, pa je festivalska publika mogla uživati u prvoj epizodi dokumentarnog serijala “Nacionalna klasa” autora Jasmina Durakovića u produkciji Depo BiH. O pilot epizodi serijala “Zatvorena Ilidža”, ali i kompletnom projektu govorio je autor projekta , te autor moderator Tarik Karačić.

Prikazani su inserti novog bosanskohercegovačkog filma “Praznik praznine”. Film je savremena drama – krimić o čovjeku koji odluči da traži ljude kojima je pozajmljivao knjige tokom života. Projekat su predstavili scenarist i režiser filma Jasmin Duraković, glavni glumac Senad Bašić i glumica Vanesa Glođo.

Prije početka ceremonije zatvaranja publiku je zabavio sarajevski elektro pop bend Booox u sastavu Mirza Golo i Berin Tuzlić. U večernjim satima je upriličena dodjela nagrada i zvanična ceremonija zatvaranja Festivala.

Na samom početku publici se obratio direktor Mirsad Ćatić, koji se zahvalio svim prisutnim, te svima koji su učestvovali u uspješnoj realizaciji Festivala.

U takmičarskom programu Bihać Avantura Film Festivala Avant&Una bilo je 20 filmova koji su se borili za nagradu. Grand Prix je “Unska sirena” koju je uradio Adis Fejzić , poznati bosanskohercegovački umjetnik, dok je izvedbu uradila Ljevaonica umjetnina Jurkić, koju vodi poznati kipar Anto Jurkić.

Omladinski žiri u sastavu Medina Spahić, Chiara Šurlan i Hasan Sušić donio je sljedeće odluke:

– Nagrada za najbolji kratki igrani film dodjeljuje se filmu “Sreća”, režisera Nedima Karalića;

– Nagrada za najbolji self made uradak dodjeljuje se filmu “Deep Blue Something: Breakfast at Tiffany's“, režisera Cornona J. Kedra;

– Nagrada za najbolji turistički film dodjeljuje se filmu “Advent sa Kolumbinama, Zagreb, Hrvatska & New York City, SAD”.

Nagradu za film “Sreća” režiseru Nedimu Karaliću uručio je predsjednik omladinskog žirija Hasan Sušić, dok će nagrade za filmove “Deep Blue Something: Breakfast at Tiffany's” i “Advent s Kolumbinama, Zagreb, Hrvatska & New York City, SAD” biti naknadno uručene.

Stručni žiri u sastavu Senad Bašić, Vanesa Glođo i Miro Barnjak dodijelio je sljedeće nagrade:

– Nagrada za najbolji kratki film dodjeljuje se filmu “Sreća”, reditelja Nedima Karalića, koju je uručila Vanesa Glođo;

Nagrada za najbolji dugometražni igrani film dodjeljuje se filmu “Mater” režisera Jure Pavlovića, a nagradu je uručio umjetnički selektor Festivala Jasmin Duraković producentu filma Srđanu Šarencu;

– Grand Prix Festivala dobio je Srđan Šarenac za film “Bugarski san”, a nagradu je uručio direktor Festivala Mirsad Ćatić.

Posljednje Drive In/Open Air Preminger se održao odmah po završetku ceremonije zatvaranja, te je publika imala priliku pogledati film Pietra Marcella “Martin Eden” koji je na nagrađen Venecijanskom festivalu.

Posjetioci su četiri dana imali priliku uživati u izuzetnim takmičarskim filmovima, specijalnom programu i prirodnim ljepotama grada Bihaća. Dobra organizacija, pozitivna i domaćinska atmosfera doprinijeli su da se Festival nesmetano održi, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uprkos pandemiji i vremenskim nepogodama.

Drugi Bihać Avantura Film Festival Avant&Una je imao odjeka u cijeloj Bosni i Hercegovini zahvaljujući medijima koji su ove godine vrijedno pratili Festival.

Posebne zahvale idu pokroviteljima i sponzorima Festivala bez kojih realizacija ne bi bila moguća, saopćio je organizator.