ZAVRŠENA 23. MANIFESTACIJA “SLOBODARSKI DANI VITEŠKOG GRADA BUŽIMA”

Završna svečanost dvadeset i treće manifestacije “Slobodarski dani viteškog garda Bužima, obilježavanjem 26. rođendana 505.Viteške brigade, svečanom akademijom završena je večeras pred nešto više od 15. 000 ljudi.

Protokol obilježavanja završne manifestacije  i obilježavanje 26.rođendana 505. viteške brigade počeo je svečanim prijemom brojnih zvanica i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine i R Hrvatske u Islamskom centru Bužim. Načelnik općine Bužim Zikrija Duraković se zahvalio svim gostima koji su stigli u Bužim da  zajedno sa narodom i borcima Bužima obilježe završnicu manifestacije i rođendan brigade.

Nakon prijema u Islamskom kulturnom centru, brojne delegacije su posjetile Turbeta generala Izeta Nanića, gdje je odata počast, položeno cvijeće i proučena Fatiha a nakon Turbeta izvršena je posjeta Muzej sobi 505. viteške brigade.

Druženje zvanica je nastavljeno uz “Krajišku sofru” ispred zgrade Centra za kulturu, sport i informisanje” koju je organiziralo Udruženje žena “Izvor” iz Bužima.

Ispred Osnovne škole “Bužim”  održana je završna svečanost koju je nakon svog obraćanja zatvorio je  načelnik Zikrija Duraković.

U svom obraćanju načelnik Duraković je posebno naglasio: “Hvala bogu, mi iz godine u godinu našu manifestaciju “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” dižemo na viši nivo i organizacijski i sadržajno. Samo vaše prisustvo u ovolikom broju pokazuje da sjećanje na časnu i vitešku borbu najboljih sinova Bosne i Hercegovine u Bužimu nikada neće pasti u zaborav. To je dug nas na ovom svijetu prema onima koji su svoje živote ugradili u našu današnju slobodu. Općine Bužim ne bi bilo da nije bilo te i takve borbe, i žrtava naših ako Bog da šehida.”

Završnoj manifestaciji “Slobodarskih dana viteškog grada Bužima prisustvovali su  brojni državni, federalni, kantonalni, općinski i drugi predstavnici, kao i predstavnici Islamske zajednice, boračkih udruženja i organizacija, gosti iz Zagreba, Siska, Sarajeva, Busovače,  predstavnici Udruženja “Crni labudovi”, te članovi Udruženja generala.

Pored načelnika općine Zikrije Durakovića  prisutnim gostima i  građanima obratili su se  Edham Eminić -predsjednik Organizacionog odbora “Slobodarskih dana viteškog grada Bužima”, premijer USK-a Husein Rošić, ministar u Vladi F BiH Šemsudin Dedić,  general Fikret Ćuskić, general Rizvo Pleh i reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Nakon zatvaranja manifestacije priređen je vatromet, a nakon toga uslijedio je kulturno-zabavni program u kojem je nastupio ratni bend 505.Viteške brigade “Behar”  sa Nihadom Nanićem i Mehmedom Odobašićem, te Rifet Tepić.