Završena sjednica Glavnog odbora SDA: Izetbegović zaobišao novinare, Kongres stranke u septembru

U Sarajevu je nakon skoro 5 sati završena sjednica Glavnog odbora SDA na kojoj je razmatrana trenutna aktuelna politička situacija u zemlji.

No, po završetku sjednice novinarima se na pres-konferenciji nije obratio Bakir Izetbegović, koji je odmah otišao, nego je to učinio Čedomir Lukić, predsjednik GO ove stranke.

Zanimljivo je da su ostali potpredsjednici i članovi Predsjedništva prisustvovali konferenciji za razliku od Bakira Izetbegovića.

On je, između ostalog, pročitao nekoliko zaključaka koje je usvojio Glavni odbor, a među njima je da ova stranka traži da sve "stranke koje su dobile značajnije izborne rezultate" moraju pristupiti formiranju vlasti.

Jedan od zaključaka je da će Kongres SDA, na kojem će se birati novi predsjednik, biti održan u septembru.

Na pitanja novinara znači li to da ova stranka i dalje čeka dešavanja u SDP-u kada je u pitanju formiranje koalicije s Bh. blokom, Lukić je odgovorio potvrdno i pojasnio da je potrebno sačekati odluke GO SDP-a da bi se jasnije znalo ostaje li i dalje poziv Bh. bloku da koaliraju.

Pročitajte zaključke Glavnog odbora SDA:

1. Glavni odbor je ocijenio da je Stranka ostvarila sve planirane izborne ciljeve. Kao pobjednička stranka, SDA još jednom upućuje poziv svim strankama koje su dobile značajnije povjerenje građana da pristupe hitnom formiranju vlasti na svim nivoima. Nasrtaji na stabilnost i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, kojima smo svjedoci, nalažu jedinstvo svih bosanskohercegovačkih političkih patriotskih snaga. To je pitanje odgovornosti probosanskih stranaka prema svojim biračima i građanima BiH.

2.Glavni odbor sa indignacijom odbacuje tezu dijelova grupacije “BH bloka” kojom pokušavaju izjednačiti državotvornu Stranku demokratske akcije sa antidržavnim nacionalnim strankama. To predstavlja sramni i nedopustivi pokušaj lažiranja historije, kroz izjednačavanje patriotskih snaga koje su branile državu sa onima koji su izvršili agresiju i genocid.

3. SDA nikada nije u presudnim trenucima lutala niti bježala od odgovornosti, te će i ovaj put braniti interese Bosne i Hercegovine, njenu cjelovitost i jednakost svih ljudi na cijeloj teritoriji države, sa svim partnerima koji su spremni na saradnju.

4. Čvrsto smo opredijeljeni za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH, koje će osigurati snažnu podršku vladama i provođenje reformi na putu prema NATO i evropskim integracijama BiH. Budući partneri u vlasti moraju ispunjavati kriterij poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine prava što podrazumijeva i provođenje važećih zakona i donesenih odluka u vezi sa NATO integriranjem BiH.

5. Glavni odbor SDA osuđuje trajnu institucionalnu antidejtonsku diskriminatorsku politiku i praksu u entitetu RS kojima su izloženi Bošnjaci i Hrvati povratnici u ovaj entitet, a što se ispoljava naročito :

- sprečavanjem povratka različitim mjerama uključujući i fizičke napade na povratnike, zastrašivanje, uništavanje imovine i neprocesuiranje ovih slučajeva;

- sprečavanjem upošljavanja u javnim institucijama entiteta RS i pored Ustavne garancije da će to svima biti omogućeno na jednak način;

- negiranjem genocida i zločina, te nagrađivanjem osuđenih ratnih zločinaca što je izraz izrugivanja vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka.

- uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem slobodnog imenovanja maternjeg jezika iako to ustavi u BiH, Odluka Ustavnog suda BiH i svi međunarodni instrumenti o ljudskim pravima garantiraju;

- održavanjem asimetričnih ustavnih rješenja i neučinkovitog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa što je posljedica odbijanja potpune implementacije odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda (U-5/98);

- otvorenim suprotstavljanjem implementaciji odluka Ustavnog suda od strane institucija entiteta RS koje pravosuđe ne procesuira u skladu sa zakonom.

- svjesnom radikalizacijom političkih prilika putem javnih istupa najviših entitetskih dužnosnika.

6.Glavni odbor SDA smatra da se izvor ovakvog diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja nalazi u nastojanju srpske politike u BiH da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve proklamirane u “Deklaraciji o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH” (9. januara 1992. godine) i “Odluke o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH” (12. maja 1992. godine), uključujući i stvaranje države srpskog naroda s ove strane Drine.

7.Glavni odbor traži od svih kadrova stranke koji su imenovani ili izabrani u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, koristeći sve raspoložive pravne instrumente,odmah počnu sa osporavanjem diskriminirajućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, a radi postizanja pune konstitutivnosti Bošnjaka i Hrvata te ravnopravnosti svih građana u entitetu RS, a u konačnici i do uključivanja Bošnjaka i Hrvata u naziv entiteta RS. Zadužuje se Generalni sekretar i Pravni savjet SDA da koordiniraju ove aktivnosti.

8.Osuđujemo inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Ureda visokog predstavnika u BiH, u pogledu obaveze sprečavanja diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti entiteta RS i pozivamo ih na djelovanje u skladu sa mandatom koji im je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

9.Imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH je dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu. U vrijeme kada je Gordana Tadić obavljala funkciju v.d. glavnog tužioca zaustavljen je proces sankcioniranja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9. januara kao dana RS i otpočeo je proces masovnog hapšenja i procesuiranja komandanata Armije RBiH kako bi se napravio vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina.

To su očigledno bile glavne reference i zasluge za imenovanje Gordane Tadić na ovu funkciju. Više je nego jasno da je većinski broj članova Visokog tužilačkog i sudskog vijeća puki provoditelj politika koje Bošnjake iz navedenih razloga žele ukloniti iz vrha pravosuđa i spriječiti da se Tužilaštvo BiH odlučnije obračuna sa korupcijom.

10. SDA će tražiti temeljitu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju VSTV-a i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem.

11.Glavni odbor zadužuje načelnike općina, kantonalne i federalne premijere i nadležne ministre da usmjere finansijska sredstva iz općinskih, kantonalnih i federalnog budžeta potrebna za pravnu pomoć procesuiranim braniocima Bosne i Hercegovine.

12. Glavni odbor zadužuje poslanike i delegate u Parlamentu FBiH da nastave aktivnosti u cilju konačnog usvajanja nužnih izmjena Zakona o igrama na sreću kako bi se građani, a naročito omladina, zaštitili od ove društvene pošasti.

13. Glavni odbor zadužuje poslanike i delegate u Parlamentu FBiH da nastave aktivnosti na donošenju Zakona o zaštiti porodica sa djecom čiji je Nacrt usvojen na inicijativu SDA, a kojim se osigurava naknada dječjeg doplatka i izjednačavanje porodiljskih naknada za sve porodice u FBiH.

14.Odbacujemo Deklaraciju HNS kojom se negiranjem pravosnažne presude UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju izruguje istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, grubo vrijeđaju žrtve udruženog zločinačkog poduhvata i pokušava revidirati historija.

Nikakvim i ničijim deklaracijama ne mogu se promijeniti pravosnažne presude Haškog tribunala i historijske činjenice, ali takva nastojanja šalju jasnu i nedvosmislenu poruku o politici koju zastupa HNS, kako nama u Bosni i Hercegovini, tako i cjelokupnoj međunarodnoj javnosti. Negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je, kako je presuđeno, imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Povjerenje i budućnost mogu se graditi isključivo na istini i odricanjem od politika koje su za cilj imale pokušaj razbijanja BiH, uz činjenje masovnih ratnih zločina.

15.Glavni odbor zahtjeva od Ministarstva civilnih poslova i Agencije za visoko obrazovanje te nadležnih entitetskih i kantonalnih institucija dosljednu primjenu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju i striktnu primjenu obavezujućih standarda u procesu akreditacije univerziteta.

Pozivamo nadležne entitetske/kantonalne inspekcijske službe da preispitaju opravdanost osnivanja i postojanja univerziteta te da u skladu sa odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanje predlože zabranu rada univerziteta koji ne ispunjavanju definirane standarde i proglase njihove diplome nevažećim.

16.Pozivamo nadležne institucije da provedu energičnu provjeru svih sumnjivih diploma, a od svih univerziteta očekujemo punu saradnju s nadležnim institucijama u procesu provjere vjerodostojnosti postojećih diploma.

17.Pozivamo Doma naroda Parlamenta FBiH da hitno usvoji Budžet Federacije Bosne i Hercegovine. Ukoliko se Dom naroda ne konstituira u novom sazivu u roku od sedam dana , pozivamo rukovodstvo Doma da , u skladu za poslovničkom obavezom, sazovu sjednicu Doma naroda u postojećem sazivu kako bi se usvojio Budžet Federacije BiH u interesu svih njenih građana.

18.Glavni odbor osuđuje formiranje revizionističkih komisija Vlade RS-a kao još jedan u nizu pokušaja da se političkim utjecajem izmjeni istina o genocidu i ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini utvrđena pravosnažnim presudama najviših međunarodnih sudova.

Glavni odbor traži da Predsjedništvo BiH, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavijesti pismom Generalnog sekretara OUN-a o odlukama institucija RS-a kojima se nastoje preispitati odnosno revidirati odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu i odluke Međunarodnog krivičnog tribunal za bivšu Jugoslaviju.

Glavni odbor će pismenim putem pozvati ambasade u BiH, čiji su državljani članovi tzv. komisija uspostavljenih odlukama vlasti u RS da jasno osude i ograde se od aktivnosti i stavova svojih državljana u tzv. komisijama.

Od Vijeća za implementaciju mira zahtijevamo izricanje nedvosmislenih stavova o anticivilizacijskoj, protivpravnoj i antidejtonskoj prirodi i namjeri Vlade entiteta RS, kao kreatora ovih komisija koje su od svog osnivača dobile morbidni zadatak da one sude, ne samo međunarodnim sudovima, nego i samim žrtvama u izvršno presuđenim predmetima najtežih ratnih zločina počinjenih na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata do danas.

Od Visokog predstavnika očekujemo donošenje hitne odluke o poništavanju Odluke Vlade RS o formiranju ovih sramnih komisija.

Pozivamo zvaničnike bh. entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije historije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom Bosne i Hercegovine.

19. Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije će se održat u septembru 2019. godine. Glavni odbor će na svojoj narednoj sjednici u martu mjesecu donijeti odluke o provođenju izbora u Stranci, datumu održavanja Kongresa i usvojiti potrebne akte za provođenje izbora i održavanje Kongresa, kako prenosi Avaz.ba.

Izvor: