Završeni pregovori u Neumu: Izetbegović hvali ‘kooperativnost’ lidera SBB, NiP i NES-a

Foto: Screenshot

Pregovori o izmjena izbornog zakona koji su zadnjih dana, pod pokroviteljstvom zvaničnika EU i SAD-a održani u Neumu su završeni. Kako je i očekivano, nema dogovora. Ali, lider SDA, Bakir Izetbegović je izjavio da su ‘napravljeni pomaci naprijed i da će razgovori biti nastavljeni narednih dana u Sarajevu ili drugim mjestima’. Posebno je istakao i pohvalio kooperativnost lidera ostalih stranaka iz FBiH, koji su pristali doći u Neum i dati podršku ovom procesu, a to su Radončić, Konaković i Ogrešević.

Iako ne govori o kakvom se tačno dogovoru radi i na šta su to zajedno pristajali njih trojica uz SDA, jasno je da se radi o uvlačenju ovih koji pristaju da budu alibi i podrška za usvajanje prijedloga koje će najvećim dijelom biti na tragu podrške zahtjevima Dragana Čovića. Iako sve tri ove stranke zajedno imaju ukupno samo tri zastupnika u Parlamentu BiH svojim učešćem i pristankom na ovakav odnos, pokušavaju sebi osigurati mjesto u nekim budućim vladama, većinama i rasporedima koje bi dirigirale dvije najveće stranke u FBiH, a to su SDA i HDZ.

S druge strane, opozicija koja nije prihvatila ovakav odnos i nije pristala učestvovati u Neumu, a to su SDP, DF, NB, Koalicija Država i Naša stranka imaju 12 zastupnika u Parlamentu BiH bez čije podrške će teško biti usvojiti neke značajne zakone, s kojima se ne budu slagali u našoj zemlji.