Zbog korona virusa: U Kini planiraju online nastavu za 200 miliona učenika

korona
Ministarstvo obrazovanja savjetovalo je škole da nastavu odvijaju na daljinu nakon što je odgođeno drugo polugodište, koje je trebalo početi 17. februara

Preporučuje se da oko 200 miliona učenika u Kini, zbog straha od epidemije korona virusa (Covid-19), online pohađa nastavu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema pisanju lista "Global Times", nastavnici su, nakon izbijanja epidemije Covid-19 u zemlji, koja broji više od 200 miliona učenika, počeli testno odvijati nastavu putem interneta.

Ministarstvo obrazovanja savjetovalo je škole da nastavu odvijaju na daljinu nakon što je odgođeno drugo polugodište, koje treba početi 17. februara.

Dok vlada poziva javnost da "ostane u kućama i ne izlazi bez neke potrebe", kako bi se spriječilo širenje epidemije, nastavnici u kućama ili u školama, u kojima rade, snimaju videozapise časova i to šalju putem mobitela, koje onda gledaju učenici kod svojih kuća. Radi se o nekim edukacijama, uključujući i upozorenja i informacije o korona virusu.

Iako škole još nisu otvorene, učenici mogu putem aplikacije pitati nastavnike o časovima koje prate putem telefona.

Navodi se da će, ako se usvoji prijedlog Ministarstva, ovo biti najveće odvijanje nastave na daljinu u svijetu.

Novim tipom korona virusa, koji je otkriven u Wuhanu, u Kini, zaraženo je više od 64.400 ljudi širom svijeta.

Usljed posljedica zaraze novim tipom korona virusa preminule su 1.384 osobe. Od toga, 1.381 na glavnoj teritoriji Kine, te po jedna u Hong Kongu, Filipinima i Japanu.

Na glavnoj teritoriji Kine zaražena je 63.851 osoba, u specijalnoj administrativnoj regiji Hong Kong 56, a u specijalnoj administrativnoj regiji Makao deset osoba. Na Tajvanu je novim tipom korona virusa zaraženo 18 osoba.

U Japanu su zaražene 254 osobe, Singapuru 58, Tajlandu 33, Južnoj Koreji 28, Maleziji 19, Vijetnamu 19, Njemačkoj 16, Australiji 15, SAD-u 15, Francuskoj 11, Velikoj Britaniji devet, Ujedinjenim Arapskim Emiratima osam, Kanadi sedam, Italiji tri, Indiji tri, Filipinima tri, Rusiji dvije, Španiji dvije, Nepalu jedna, Šri Lanki jedna, Kambodža jedna, Belgiji jedna, Švedskoj jedna i Finskoj jedna.