Zbog kosovskih taksi ugroženo 10.000 radnih mjesta u BiH (VIDEO)

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković izjavio je danas da je u toj državi ugroženo 10.000 radnih mjesta nakon što je Kosovo uvelo stopostotne carine na bh. proizvode, javlja agencija Fena.

Na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuto je da izvoz iz Bosne i Hercegovine u zemlje CEFTA-e čini 15 posto ukupnog bh. izvoza, dok Kosovo predstavlja samo četiri posto bh. izvoza u iste zemlje.

Vuković je rekao da Bosna i Hercegovina na Kosovo izvozi robu u deset puta većoj vrijednosti nego što uvozi, zbog čega uvođenje protivmjera ne bi imalo efekta.

"Ušlo se u sferu političkog djelovanja, što VTKBiH ne bi smjela posmatrati na takav način, ali moramo naći neke odgovore za naše privrednike i dali smo punu podršku Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine za poduzimanje svih potrebnih mjera", naveo je Vuković.

Mlijeko, ulje i papirna galanterija

Dodao je da je prava adresa za ovu situaciju Evropska komisija, kao nosilac CEFTA-e, jer unutar tog trgovinskog sporazuma ne postoji mehanizam za rješavanje sporova.

Precizirano je da petinu bh. izvoza na Kosovo čine proizvodi iz bh. entiteta Republika Srpska, dok ostatak čine proizvodi iz entiteta Federacija BiH.

Glavni izvozni proizvodi iz Bosne i Hercegovine na tržište Kosova jesu mlijeko, ulje i papirna galanterija.