Zbog nagih tijela u izlogu galerije u centru Banje Luke reagovala i policija

c
Performans dvoje nagih umjetnika u izlogu banjalučke Galerije Plus, bio je uvod u otvaranje izložbe "Inter/Akcija" koju je posjetila i policija.

"Policija je napravila uviđaj. Da li je bilo anonimnih pritužbi, ne znam, ali mi smo performans završili, uz aplauz", rekla je za Srpskainfo direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS-a Sarita Vujković.

Entitetski Muzej savremene umjetnosti je u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultetom likovnih umjetnosti i Odjeljenjem za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu otvorio izložbu "Inter/Akcija".

"Izložba je otvorena performansom umjetnika koji je inače postdiplomac u Beogradu. To je rad koji korespondira u osnovi sa istorijom umjetnosti, u smislu da su gola nagla tijela prisutna kroz istoriju umjetnosti od antike do danas, a način kako je izveden aludira na baroknu umjetnost i zapravo se bazira na tijelu kao medijumu za izvođenje umjetničkog djela", pojašnjava Sarita Vujković.

Izložba "Inter/Akcija“ okuplja umjetničke pozicije studenata završnih godina Fakulteta likovnih umjetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banja Luke koje se kreću od subjektivnih, intimnih pogleda na složena stanja savremenosti do razmatranja njenih široko shvaćenih društvenih okvira.

Izražavajući se kroz različite tehnike i medije, mladi umjetnici i umjetnice iskazuju svoja viđenja sadašnjosti, njenih različitih formi, fenomena i tendencija. Izložba će biti otvorena do 5. septembra 2021. godine.

c