Zbog najavljenih obilnih padavina i mogućih poplava zasjedao Štab CZ Bosanska Krupa

Peta godina od katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu dočekana je ovog maja upozorenjima na moguće nove poplave zbog obilnih padavina, koje se očekuju naročito od nedjelje.

Zbog toga nadležne institucije u cijeloj državi jučer i danas održavaju sastanke s ciljem dogovora o aktivnostima u smislu preventivnog djelovanja. O prevenciji u slučaju eventualnih poplava i odrona zemljišta raspravljao je i Štab civilne zaštite u Bosanskoj Krupi.

Prema prognozi, veoma obilne padavine očekuju se od 12. do 14. maja, a mjestimično bi moglo pasti i više od 100 litara kiše po metru kvadratnom. Civilne zaštite skreću pažnju institucijama, kolektivima, nadležnim službama i građanima da aktivnosti bezbjednosno prilagode meteorološkoj prognozi i da dodatnu pažnju obrate na imovinu, pogotovo uz vodotoke. Upozorenje na oprez građanima izdao je i bosanskokrupski Štab CZ, naročito u onim kritičnim dijelovima koji uvijek plave prilikom izlijevanja vode iz svojih korita.

Kako se moglo čuti na sastanku, trenutni vodostaji rijeka Une i Krušnice su ohrabrujući. Čak dva metra fale da bi Una dosegla svoju kritičnu tačnu od 290 cm.

Najveći problem bi, kao i u većini slučajeva do sada, mogli izvazvati vodotoci druge kategorije, potoci, koji se uprkos redovnom čišćenju zatvaraju bacanjem različitog otpada što onemogućuje normalan protok vode. Štab civilne zaštite u Bosanskoj Krupi kaže da će nabaviti dodatne vreće za pijesak, ali da i sada raspolaže sa dovoljnim brojem koje će biti isporučene na dobro poznate kritične tačke na teritoriji cijele općine. U toku dana pripadnici komunalnog preduzeća, civilne zaštite, obići će se sve lokacije, snimiti stanje i otkloniti sve eventualne smetnje prevenciji, zaštiti od poplava.

Tokom vikenda i u narednoj sedmici svim građanima Bosanske Krupe na raspolaganju će biti sva mašinerija s kojom raspolažu nadležne službe, baš kao i pripadnici civilne zaštite, komunalnog preduzeća, dobrovoljnih vatrogasnih društava „Bosanska Krupa“ i „Otoka“. Svi prisutni na današnjem sastanku su mišljenja da se ne treba stvarati panika, ali da mora postojati koordinacija i maksimalan oprez, te da je neophodno zajednički djelovati ukoliko zaista dođe do poplava i odrona zemljišta.