MIGRANTSKA KRIZA: Zbog prisutnih bolesti USK na pragu proglašenja epidemije

Dosada je, uz ušljivost, kod 80 migranata potvrđen i skabies ili svrab, a prije odluke o proglašenju epidemije Kanton čeka nalog Federalnog ministarstva zdravstva.

Dosada je, uz ušljivost, kod 80 migranata potvrđen i skabies ili svrab, a prije odluke o proglašenju epidemije Kanton čeka nalog Federalnog ministarstva zdravstva.

U Bihaću je danas održana sjednica Vlade USK. Najveću pažnju ministara izazvao je dokument „Smjernice ekonomske i fiskalne politike USK od 2019- 2021.,koji u projekcijama za naredne tri godine predviđa ograničen ekonomski rast, opterećen akumuliranim dugovima iz prethodnih godina. Ministrica finasija Zlatka Šepić uz finasijske ciljeve za naredne godine najavila je i rebalans ovogodišnjeg budžeta. Uz kantonalne finasije kojima neće doprinjeti ni migrantska kriza,Vlada je danas usvojila i informaciju o migrantima sa zdravstvenog i sigurnosnog aspekta, koju su sačinili ministri Hazim Kapić i Amel Ramić.

Zdravstvene posljedice migrantske krize već su uveliko prisutne, a prisutnost zaraznih bolesti na samom pragu proglašenja epidemije. Dosada je, uz ušljivost, kod 80 migranata potvrđen i skabies ili svrab, a prije odluke o proglašenju epidemije Kanton čeka nalog Federalnog ministarstva zdravstva.

Za sad ukupne troškove medicinske brige o migrantima snose domovi zdravlja za koje je Vlada izdvojila po 5000 maraka. S ciljem sigurnije epidemiološke situacije resorno ministarstvo uputilo je zahtjeve prema UNHCR, ali i ostalim humanitarnim organizacijama za finansijskom pomoći u vidu sanitetskog vozila za transport migranata. Što se tiče sigurnosti ona nije ugrožena, ističe ministar MUP-a Anel Ramić, a broj počinjenih krivičnih djela nije u značajnom porastu te je na dosad registriranih preko 2000 migranata evidentirano njih 13.

Uz pitanje migranata za koje država još nije ponudila konretna rješenja, već su uglavnom još uvijek lokalni problem, ministri su danas usvojili i planski dokument „Smjernice ekonomske i fiskalne politike USK za naredne tri godine“, koji za strateški cilj ima da naš kanton dostigne nivo razvoja ostali u F BiH. Kad je tekuća budžetska godina u pitanju premijer je izrazio nezadovoljstvo zbog sredstava koja se po osnovi poreza iz kantonalnog prelijevaju u federalni budžet, što značajano ometa dinamiku vraćanja javnih dugova koje Kanton ima. Zato se u Vladi već razmišlja o ovogodišnjem rebalansu.

Na današnjoj sjednici usvojen je i kantonalni program poticaja koji će za poljoprivrednike USK značiti raspodjelu 4 miliona maraka. Od tog iznosa, s 200.000 maraka podržat će se i model kooperativne proizvodnje krastavaca, dok će novčanu podršku dobiti i tov junica koje više neće biti finasiran iz Federalnog ministarstva poljoprivrede.