Zbog sinoćnjeg nevremena veliki broj naselja i domaćinstava bez električne energije

m

– Iz Elektrodistribucije, PJ Velika Kladuša jutros informišu da je zbog sinoćnjeg nevremena, veliki broj naselja i domaćinstava bez električne energije. Također, podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obavijestila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama od 09:00 do 11:00 sati trafopodručje Grad -2, Redžića ograde 2.

– Zbog nestanka električne energije, iz ViK-a informišu da je gornji dio Trnova bez snabdijevanja pitkom vodom. Kada su u pitanju sve poslovne aktivnosti Komunalija, one se odvijaju prema planu.

– Zdravstvenu zaštitu u Hitnoj službi DZ Velika Kladuša potražilo je 40 pacijenata. Dežurni su bili dr. Abdullah Fazlić i dr. Valbona Mahmutović. Na dalje liječenje u KB Bihać upućen je jedan pacijent.

Policijski službenici zabilježili su dvije saobraćajne nezgode i tri slučaja narušavanja javnog reda i mira. Krivičnih djela nije bilo.

Vatrogasci nisu imali intervencija.

– Zbog kiše koja je padala tokom noći ili ponegdje još uvijek pada saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Iz BIHAMK-a upozoravaju i na povećanu opasnost od odrona i savjetujemo oprezniju vožnju. Pojačan je promet vozila i duge su kolone na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Velika Kladuša – Maljevac, Bosanska Gradiška i Gradina.

– Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, nestabilno sa slabom kišom i lokalnim pljuskovima. Ponegdje uz kišu moguća je i slaba grmljavina. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19 stepeni.

– Mada će tokom dana preovladavati nestabilne vremenske prilike, osvježenje u vidu padavina i nižih temperatura zraka pozitivno će djelovati na većinu populacije. Usljed slabljenja južine, tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, djelimično će se umanjiti. Opća slika dodatno će se popraviti sa noćnim satima i prolaskom pogoršanja.

– Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Znak svjesnosti autizma – slagalice označavaju želju za povezivanje djelića i konačnim shvatanjem autizma. Puštanjem plavih balona u zrak se želi istaknuti nedovoljna informisanost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.


– Širom svijeta, Međunarodni dan dječije knjige obilježava se svake godine 2. aprila.  Datum rođenja čuvenog pisca Hansa Kristijana Andersena, izabran je kao dan kada se slavi ljubav prema čitanju i usmjerava pažnja prema knjigama za djecu. Obilježavanjem ovog dana, ukazuje se na važnost knjige u dječijem odrastanju, a kroz razne aktivnosti razvija se ljubav djece prema knjizi i čitanju.