Zbog sudskog spora iz "papovke" pucao na električare pa prijetio da će baciti bombu

Policija
Miodrag Adamović više od decenije živi bez struje, koja mu je isključena zbog duga

 

Miodrag Adamović (59) iz Korova kod Srpca uhapšen je prekjučer nakon što je iz "papovke" pucao na električare, koje srećom nije pogodio, a potom se zaključao u kuću prijeteći da će baciti bombu ukoliko mu se neko približi.

Pucnjava je prijaljena u 13 SATI, a drama je okončana oko 15.40 bez teških posljedica i to zahvaljujući zamjeniku komandira PS Srbac Daliboru Nikoliću, koji je Adamovića poznaje od ranije pa je uspio da ga ubijedi da se mirno preda.

Isključena struja

Kako saznajemo Adamović više od decenije živi bez struje, koja mu je isključena zbog duga. Živi kao samotnjak, bez bližih članova porodica, a noću pali svijeće. Jedini izvor struje mu je akumulator koji koristi uglavnom za sijalice. Godinama je u sudskom sporu sa "Elektrokrajinom" u vezi sa trafo-stanicom koja se navodno nalazi na njegovom imanju. Njegov revolt prema električarima prisutan je godinama i poznat cijelom selu, a policiji su i ranije prijavljivani sukobi na toj relaciji.

Pored Adamovićevog imanja nalazi se dalekovod, za čiju rekonstrukciju je bila angažovana privatna firma "Elektroobnova" iz Banja Luke. Iako su znali za probleme s Adamovićem električari su započeli s radovima u blizini Adamovićeve kuće. Nisu očekivali probleme, jer su imali informaciju da je "sve čisto" i da će raditi na zemlji njegovog brata. Međutim, čim je vidio električare Adamović se razbjesnio, uzeo pušku i zapucao.

- Ispalio je tri hica iz poluautomatske puške, koju je naslonio na ogradu. Prvi hici su bili upozorenje. Radnicima je vikao da se sklanjaju ili ih neće biti. Oni su ga poslušali, a on je ispalio i treći hitac koji je pogodio u spremnik s uljem u trafo-stanici. Po dolasku policije Adamović se zaključao se u dvorišnu zgradu, da bi kasnije prijetio da će aktivirati bombu ako mu se bilo ko približi - kaže izvor blizak istrazi.

Odbijao je saradnju s policijom, pa je njegovo imanje blokirala Žandarmerija s dugim cijevima. Pozvani su i pregovarači iz Banja Luke, ali je kriza rješena prije njihovog dolaska.

Jedini čovek s kojim je Adamović pristao da razgovara bio je zamjenik komandira PS Srbac Dalibor Nikolić, kojeg lično poznaje. Telefonom su stupili u kontakt i malo po malo Nikolić je zadobio povjerenje Adamovića. Ubjedio ga je da se preda, ali je ovaj tražio da se Žandarmerija udalji.

Upućen na psihijatriju

U pretresu Adamovićeve kuće policija je pronašla "papovku" iz koje je pucao, dvije ručne bombe i 25 metaka kalibra 7,62 milimetara. Na teret mu se stavlja da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti, neovlašteno posjedovanje oružja, te oštećenje ili uništavanje javnih uređaja. Nakon kriminalističke obrade upućen je na pregled u psihijatrijsku kliniku.