Zbog šverca duhana uhapšeno 11 osoba, među njima bh. državljanin

Utvrđeno je da su osumnjičene osobe protivzakonito unijele u Hrvatsku najmanje 52.000 kilograma duhana u listu

Policijska uprava koprivničko-križevačka uhapsila je osam hrvatskih državljana, dva slovenačka i jednog bh. državljanina radi sumnje u počinjenje više krivičnih djela u vezi uz ilegalno unošenje najmanje 52.000 kilograma duhana u listu u Hrvatsku.

Prema procjenama, na ovaj je način državni budžet Hrvatske oštećen za najmanje osam miliona KM, piše “Novi List”.

Kriminalističko istraživanje kodnog naziva “Nicotiana 3” provedeno je u saradnji s Ravnateljstvom policije i Carinskom upravom, te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, izvijestili su iz PU koprivničko-križevačke.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, 11 osumnjičenih privedeno je u pritvorsku jedinicu, a protiv devet hrvatskih državljana, dvojice slovenačkih i jednog bh. državljana USKOK-u je podnesena krivična prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Istraživanje “Nicotiana 3” provedeno je na području nekoliko policijskih uprava i to na području koprivničko-križevačke, bjelovarsko-bilogorske, zagrebačke i krapinsko-zagorske policijske uprave te je utvrđeno da su osumnjičene osobe protivzakonito unijele u Hrvatsku najmanje 52.000 kilograma duhana u listu koji je dobavljan preko više država članica Evropske unije, te su ga većim djelom obradile i plasirale na ilegalnom tržištu.

“Osnovano se sumnja da su od marta do oktobra ove godine ostvarili značajnu protupravnu imovinsku korist te neplaćanjem trošarina oštetili državni budžet za iznos od najmanje devet miliona KM”, stoji u saopštenju PU koprivničko-križevačke.

Uhapšeno je osam hrvatskih državljana, dva slovenska te jedan bh. državljanin, dok je jedan hrvatski državljanin još uvijek na slobodi.