Zbog zločina nad Bošnjacima Ključa podignuta optužnica protiv 8 pripadnika VRS-a

Sud BiH
Protiv osam muškaraca pripadnika VRS-a podignute su optužnice od strane Tužilaštva BiH i terete se da su 1992. godine na području Općine Ključ postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

Optužnice su podignute protiv: Ilije Krčmara (1967, državljanin Republike Srbije), Boška Unčanina (1969, državljanin BiH), Svetislava Račića (1962, državljanin Republike Srbije), Željka Bajića (1963, državljanin Republike Srbije), Nikole Ćuka (1967, državljanin Republike Srbije), Nikole Ćuka (1966, državljanin Republike Srbije), Marinka Miljevića (1967, državljanin BiH) i Dragana Despota (1964, državljanin Republike Srbije).

Oni se terete da su 01. juna 1992. godine u mjestu Velagići (općina Ključ), u dogovoru sa drugim osobama, uz prijetnje i naoružani istjerali van bošnjačke civile koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Radenko Stojnić”, te im naredili da se postroje ispred škole poslije čega su izvršili strijeljanje najmanje 78 žrtava čije su tijela pokopana u masovnu grobnicu. Ta grobnica je pronađena neposredno nakon rata 1996. godine i izvršena je ekshumacija na lokalitetu Lanište II.

Svi optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a), a sve u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. KZ-a BiH i Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 75 svjedoka i 3 stručna vještaka, kao i prilaganjem 309 materijalnih dokaza.

Očekuje se potvrđivanje optužnice koja je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.