Zet Bože Ljubića, optužen za ratni zločin, pobjegao iz BiH

Kako piše Oslobođenje, Grbavac je bio u pritvoru ali je u međuvremenu od Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-ovog saborskog zastupnika, kojem je optuženi zet, stigla intervencija da se on pusti na slobodu

Zdenko Grbavac, optužen za ratni zločin na području Konjica, prekršio je mjere zabrane, saopćeno je jutros u Sudu BiH gdje se trebalo održati ročište za određivanje jemstva.

Međutim, kako se nije pojavio ni branilac, ročište je prolongirano.

Kako piše Oslobođenje, Grbavac je bio u pritvoru ali je u međuvremenu od Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-ovog saborskog zastupnika, kojem je optuženi zet, stigla intervencija da se on pusti na slobodu, a kao jamstvo je ponuđen njegov stan u Ljubuškom, koji je procijenjen na 106 hiljada KM.

No, kako saznajemo, stan vrijedi tek nešto više od 50 hiljada KM.

Grbavac je navodno još prije prvog ročista u predmetu Esad Ramić i drugi pobjegao u Zagreb gdje mu je žena zaposlena u uredu gradonačelnika.

Njegov advokat Šilić kaže da ovo nije tačno, te da je njegov branjenik bio tri mjeseca u pritvoru i da je pušten na slobodu u zamjenu za jamstvo i mjere zabrane.

– Jamstvo je i dalje aktuelno, a gdje se nalazi i razlozi njegovog odlaska ja zaista ne znam. Što se tiče jutrošnjeg ročišta, treba biti korektan i reći da ja nisam uredno obaviješten, odnosno nisam nikako obaviješten. Nisam dobio poziv. Čuo sam se sa sudom i mi ćemo sutra biti na ročištu, kaže advokat Šilić za Oslobođenje.

Uz Grbavca je optužen i Željko Šimunović da su kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od polovine maja 1992. do početka maja 1993. pomagali i počinili progon srpskog stanovništva na području općine Konjic i to ubistvima, mučenjem, nanošenjem velikih patnji fizičke i psihičke prirode.

Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, Grbavac i Šimunović su naoružani automatskim oružjem iz kolone izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti u mjestu Bradina.

– Zarobljene civile su odveli u pravcu pravoslavne crkve u Bradini te je Grbavac u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, lično ubio trojicu muškaraca srpske nacionalnosti – saopćeno je iz Tužilaštva BiH 5. aprila.

Šimunoviću Tužilaštvo BiH na teret stavlja i da je sudjelovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatočenika srpske nacionalnosti.