Zdravlje ne smije biti luksuz: Poziv na ukidanje poreza na lijekove

.

Tri fonda zdravstva u Bosni i Hercegovini aktivno se zalažu za ukidanje ili smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva kako bi olakšali financijski teret građanima.

Inicijativa, koja traži posebnu namjensku raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, izaziva raspravu o značaju pristupačnosti zdravstvene zaštite. Uprkos izazovima u sprovođenju ove inicijative, fondovi tvrde da bi to bilo od vitalnog značaja za građane, dok stručnjaci pozivaju na ozbiljno razmatranje mogućnosti smanjenja PDV-a.

Uz PDV od 17 posto na lijekove i medicinska sredstva, Bosna i Hercegovina se suočava s izazovima koji se razlikuju od drugih zemalja u regiji. Stručnjaci ističu da bi smanjenje ovog poreza olakšalo pristup lijekovima, posebno za one s nižim prihodima. Inicijativa također postavlja pitanje jedinstvene stope PDV-a u zemlji, koja iznosi 17 posto za sve, bez obzira na vrstu proizvoda.

Odluka o ovom pitanju sada leži u rukama Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a ukoliko bude odobrena, inicijativa će se dalje razmatrati na nivou Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH. Uprkos izazovima u provedbi, podrška ovoj inicijativi raste, pri čemu mnogi ističu da bi zdravlje trebalo biti prioritet, a pristupačnost lijekova ključna za sve građane.