Zdravstvo u RS-u na izdisaju

Već duže vrijeme zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su na vrhu liste najvećih poreskih dužnika.

Tako bolnice u Srpskoj po osnovu poreza i doprinosa državi duguju 140,3 miliona konvertibilnih maraka.

Javne zdravstvene ustanove su i dalje prve na “crnoj listi“ dugova za poreze i doprinose, pokazuju zvanični podaci Poreske uprave Republike Srpske.

Najveći dužnik je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske sa 48 miliona maraka. Slijedi Bolnica u Istočnom Sarajevu od koje Poreska uprava potražuje ukupno oko 37 miliona maraka. Zatim slijedi Bolnica u Doboju sa 17 miliona, Gradiška 12 i Bolnica u Trebinju sa 9,4 miliona maraka duga.

Resorni ministar priznaje da jeste bilo nekontrolisanog povećanja dugova.

Dragan Bogdanić, međutim, tvrdi da je gomilanje dugova zaustavljeno i da će se Ministarstvo u narednom periodu intenzivnije baviti ovim pitanjem, ne precizirajući na koji način.

Iz opozicije smatraju da rast dugova za poreze i doprinose u zdravstvenom sektoru nije zaustavljen i da je samo u odnosu na prošlu godinu ukupan dug porastao za više od 30 miliona maraka.

Jelena Trivić iz Ekonomskog savjeta PDP-a upozorava da je ovakav zdravstveni sistem neodrživ i da su racionalizacije troškova neophodne kako bi opstalo pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

Negativan trend gomilanja dugova u bolnicama u Republici Srpskoj sve je prisutniji posljednjih godina. Ipak na takvo stanje Vlada ne raguje, dugovi prema državi se povećavaju, a većina direktora gubitaša ostaje u svojim foteljama.