Zdravstvo u USK pod lupom komisije

Vlada Unsko-sanskog kantona oformila je komisiju čiji će zadatak biti da u naredna tri mjeseca temeljito snimi stanje u ovdašnjem zdravstvu te predloži reformske mjere u ovoj oblasti, prenose Nezavisne.

Ovo je potvrdila ministrica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Nermina Ćemalović, istakavši kako će komisija obići sve javne zdravstvene ustanove na području USK, uključujući apoteke i lječilište "Gata" nadomak Bihaća.

"Ova komisija nam je veoma bitna kako bi se percipirali problemi koje imamo i evidentirali nedostaci u svim aspektima funkcionisanja našeg zdravstvenog sistema. Komisiju čine stručni ljudi koji treba da odrade važan posao", kazala je Ćemalovićeva.

Premijer USK Mustafa Ružnić istakao je kako je ovo nastavak aktivnosti koje provodi Vlada kojoj je na čelu s ciljem da se skenira stvarno stanje u različitim oblastima kako bi se potom planirale i predložile reformske politike.

"Ova vlada je odlučna da ne bježi od problema i da ih rješava na sistemski način. Reformski zahvati možda nisu popularni, ali su nužni kako bi se popravile i pokrenule stvari", kazao je Ružnić.

Podsjećamo kako je prije nekoliko mjeseci stručna komisija u oblasti obrazovanja utvrdila kako na području USK, zbog rapidnog smanjenja broja učenika u školama, 229 učitelja i nastavnika predstavlja tehnološki višak, te je predloženo zatvaranje ili fuzija 39 školskih ustanova. Ništa bolje stanje nije ni u oblasti zdravstva, koje je bremenito brojnim problemima. Zdravstvene ustanove u ovome kantonu iz godine u godinu posluju sa sve većim gubicima, a najveći gubitaš je Kantonalna bolnica u Bihaću, čija ukupna dugovanja iznose oko 12,5 miliona maraka. U nezavidnoj situaciji se nalazi i Opća bolnica u Sanskom Mostu, koja zbog malog broja zdravstvenih osiguranika posluje na rubu egzistencije, ali i skoro svi domovi zdravlja. Teško stanje u zdravstvu opterećuje i sve manji broj zdravstvenih osiguranika, neadekvatan način finansiranja zdravstvenih ustanova, loša i zastarjela oprema, te brojni drugi problemi. U proteklom periodu učestali su štrajkovi medicinara, koji traže povećanje plata i svog socijalno-ekonomskog položaja.

Zbog teške situacije, sve veći broj medicinskih radnika odlučuje se na odlazak u inostranstvo, što dodatno urušava cjelokupni zdravstveni sistem u Unsko-sanskom kantonu.