Knežević, Bošnjak i dva Galića žele poziciju čelnika FUP-a

Knežević je u SIPA-i, Bošnjak u Direkciji, Zoran Galić direktor je Granične policije, a Milan Galić komesar ZHK

Dugogodišnji policijski funkcioneri  Đuro Knežević, Ivica Bošnjak, Zoran Galić i Milan Galić prijavili su se na konkurs za direktora Federalne uprave policije (FUP), koji je zvanično zatvoren u ponedjeljak, 31. decembra, otkriva “Dnevni avaz”.

Lukač penzioner

Konkurs je u novembru prošle godine raspisao Nezavisni odbor Parlamenta FBiH nakon što je utvrđeno da je aktuelni čelnik FUP-a Dragan Lukač izgubio status policijskog službenika s obzirom na to da ima 44 godine staža i da je, po sili zakona, morao biti penzionisan još prije četiri godine. Iako se Lukač poziva na presudu, nesporno je utvrđeno da je mimo zakona na poziciji direktora, zbog čega je konkurs i raspisan.

Đuro Knežević već je sedam godina zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). U SIPA-u je došao sa mjesta komandanta Jedinice opće policije Brčko distrikta.

Ivica Bošnjak dugogodišnji je policijski službenik. Trenutno je zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH). Od 2015. godine bio je načelnik Jedinice za osiguranje diplomatsko-konzularnih predstavništava i rezidencija, a prije toga je radio u SIPA-i kao šef Odsjeka za profesionalne standarde.

 Sjednica 7. januara

Zoran Galić aktuelni je direktor Granične policije BiH, a nedavno je imenovan na drugi mandat na tu poziciju i važi za jednog od najškolovanijih policajaca u BiH. Ranije je bio komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

Milan Galić je, pak, aktuelni policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona. On je i bivši čelnik regionalnog ureda Federalne uprave policije (FUP) u Mostaru.

O imenima i prijavama, Nezavisni odbor raspravljat će 7. januara na sjednici u Sarajevu.

Veliko iskustvo

Moguće je da u utrci bude još imena s obzirom na prijave koje su poslane poštom. Do sada poznati prijavljeni kandidati imaju veliko policijsko iskustvo.