Zelene beretke u bivšoj Dobrovoljačkoj: Nismo zločinci, herojski smo branili Sarajevo i BiH

Kao i prethodnih godina pripadnici Udruženja Zelenih beretki i danas su se okupili u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu gdje su odali počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom mjestu stradali prije 25 godina.

Simboličnim skupom Zelene beretke poručuju da žele odati počast onima koji su istinski branili grad od agresora. Veterani su položili vijenac i proučili Fatihu pored spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija.

"Drugog maja 1992. godine izvršen je žestok napad, Jugoslovenska vojska je izabrala da bude agresor. Dragi saborci zahvaljujući vama BiH je sačuvana. To je najveća pobjeda u periodu agresije. Potisnuli smo treću vojnu silu u Evropi. Ipak, zabrinjava nas neistina koja se priča o 3. maju. Sukob je izazvala Jugoslovenska vojska, oni nisu ispoštovali dogovor i otvorili su vatru na branioce Sarajeva. Mi da smo bili zločinci mi ranjene ne bi sproveli do bolnica niti bi zarobljene razmijenili. Poručujemo da nismo zločinci, mi smo branili naš grad", poručio je Vahid Alić iz Udruženja Zelene beretke. 

Prije 26 godina Sarajevo je prolazilo kroz ključne trenutke koji su odredili sudbinu grada i države. Hrabri momci u patikama stali su u odbranu grada, a okupljeni saborci danas su poručili da njihov doprinos nikada ne smije biti zaboravljen.

Na današnji dan prije 26 godina prilikom povlačenja pripadnika Jugoslovenske vojske iz kasarne na Bistriku došlo je do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici kada su stradali vojnici JNA.

"Odajemo počast poginulim saborcima Sarajeva i BiH. Svi znamo da je na našu domovinu izvršena agresija. Ovo ima za cilj da pošaljemo poruku da se nikada nikome ne ponovi rat i stradanje. Imamo obavezu da obilježavamo ovakve datume", poručio je ministar za pitanja boraca invalida u Vladi FBiH Salko Bukvarević. 

Kantonalni ministar za pitanja boraca Muharem Fišo je također kazao da se 3. maj časno obilježava te da se nikada više neće dozvoliti agresija na BiH.

Iako je od dešavanja u Dobrovoljačkoj prošlo 26 godina, još se špekuliše o broju ubijenih pripadnika bivše Jugoslovenske vojske. Politički predstavnici iz RS-a tvrde da je poginulo devet osoba, dok Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, tvrdi da je poginulo šest osoba.

Tužilaštvo BiH je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka". Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju "Dobrovoljačka" stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

Delegacija iz Republike Srpske danas kao ni prethodne godine nije posjetila Dobrovoljačku ulicu, već je počast stradalim vojnicima Jugoslovenske vojske odala u Istočnom Sarajevu.