Zelenski pozvan da se obrati na posebnom summitu NATO-a

321
Summit se poklapa sa summitom G7 i summitom Evropske unije koji će se također održati u Briselu, a kojem će prema najavljenom prisustvovati i američki predsjednik Džo Bajden

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) pozvan je da se obrati na posebnom summitu NATO-a u četvrtak na kojem se raspravlja o ruskoj invaziji na njegovu zemlju, rekao je NATO zvaničnik, prenosi AFP.

- Predsjednik Zelenski pozvan je da se obrati na summitu NATO-a putem video veze. Ovo će biti prilika da čelnici saveznika čuju izravno od predsjednika Zelenskog o strašnoj situaciji s kojom se narod Ukrajine suočava zbog agresije Rusije - rekao je zvaničnik NATO-a

Glasnogovornik Zelenskog Sergij Nikiforov (Serhiy Nikyforov) potvrdio je da će ukrajinski predsjednik sudjelovati na summitu i na njemu se obratiti. Naveo je da će Zelenski tražiti pomoć protiv Rusije.

- To bi moglo biti u nekoliko oblika. Zatvorite zračni prostor, osigurajte Ukrajini moćne sustave protuzračne odbrane i zrakoplovstva - rekao je Nikiforov.

Summit se poklapa sa summitom G7 i summitom Evropske unije koji će se također održati u Briselu, a kojem će prema najavljenom prisustvovati i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).