Palestinci u Sarajevu organizirali tribinu: Želimo nezavisnu državu Palestinu

Rezeq Namoora, palestinski ambasador u Bosni i Hercegovini, ovim povodom je istakao da je Dan zemlje vrlo važan za sve Palestince koji, kako je kazao, poštuju i vole svoju državu, svetinje i tradiciju.

U Sarajevu je danas održana politička tribina u povodu obilježavanja 30. marta - Dana zemlje u organizaciji Ambasade Države Palestine u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezeq Namoora, palestinski ambasador u Bosni i Hercegovini, ovim povodom je istakao da je Dan zemlje vrlo važan za sve Palestince koji, kako je kazao, poštuju i vole svoju državu, svetinje i tradiciju.

-Dan zemlje je vrlo važan dan u državi Palestini gdje je palestinski narod izražava svoju privrženost svojoj zemlji i svim njenim svetinjama. Prema našem mišljenju, zemlja, odnosno teritorij, je suština svega, odnosno glavna stvar vezano sa sukob između Palestine i Izraela. Naravno, ne smijemo nikada zaboraviti da je glavna stvar i Jerusalem, glavni grad države Palestine - kazao je Namoora.

Naglasio je kako Palestinci već godinama vode mirnu borbu kako bi ostvarili svoja prava i imali svoju nezavisnu državu.

-Želim ovdje istaći i da palestinski narod insistira na tome da vodi mirnu borbu kako bi ostvario svoja prava s namjerom da se osnuje nezavisna Palestina s glavnim gradom Jerusalemom - rekao je palestinski ambasador.

Istakao je i kako Palestina i njen narod nikada neće prihvatiti odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela.

-Izraelski narod to sigurno nikada neće prihvatiti niti će ta odluka imati bilo kakvih posljedica, geografskih niti historijskih, niti bilo kakvih drugih refleksija koje bi se mogle odraziti na državu Palestinu. I ovom prilikom pozdravljamo sve prijateljske i bratske narode širom svijeta - kazao je Namoora.

Obilježavanju 30. marta - Dana zemlje, koje je održano u Bošnjačkom institutu, prisustvovao je veliki broj poznatih ličnosti iz političkog, kulturnog i akademskog života BiH kao i brojni građani.

Palestinci svake godine obilježavaju "Dan zemlje" kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta. Tim povodom, Palestinci u zemlji, ali i širom svijeta, organiziraju različite aktivnosti kako bi se prisjetili okupacije koja traje decenijama, ali i nevino stradalih sunarodnjaka.

Održavaju se i protestne šetnje u znak sjećanja na Palestince, ubijene 1976. godine na protestima protiv ekspanzije Izraela na palestinski teritorij. Na brojnim skupovima osuđuje se politika naseljavanja palestinskog teritorija od Izraela, naglašavajući da Dan zemlje treba podsjetiti međunarodnu zajednicu na njihovu odgovornost kada je u pitanju Palestina.

Palestinci smatraju da je odgovornost međunarodne zajednice i zaštita prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu. Od 1993. godine, Izrael je udvostručio broj doseljenika na Zapadnu obalu. Više od pola miliona Izraelaca živi na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Četrdeset posto Zapadne obale nalazi se pod izraelskom kontrolom. Zid razdvajanja dug 78 kilometara, koji je Izrael nelegalno sagradio, razdvaja više od 850.000 Palestinaca.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju.