Želite pokrenuti firmu u Sloveniji? Evo potrebnih informacija

Hh

Ukoliko ste se odlučili za otvaranje firme u Sloveniji prvo morate odlučiti koji oblik firme uspostaviti.

Društvo sa ograničenom odgovornošću, ćerku firmu, predstavništvo (filijalu) ili samostalni preduzetnik pojedinac?

Najčešći oblik je društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.). 

Za otvaranje firme tipa d.o.o. kao fizičko lice zahtijeva se osnivački kapital u minimalnom iznosu 7.500 eura. Kapital nakon registracije d.o.o. koristite za poslovanje firme.

Ako već imate firmu i želite proširiti poslovanje u EU možete otvoriti kćerku firmu ili predstavništvo (filijalu). Vlasnik ćerke firme je vaša matična firm. Ovo znači da je pravno lice osnivač d.o.o. u Sloveniji. Za registraciju ćerke firme zahtijeva se minimalni osnivački kapital u iznosu 7.500 eura. Osnovni kapital koristite za poslovanje firme.

Ako planirate obavljati istu djelatnost u Sloveniji kojom se bavi i vaša matična firma, možete otvoriti predstavništvo (filijalu). 

Predstavništvo u Sloveniji imenujemo podružnica. Podružnica je vrsta poslovne jedinice vaše matične firme. Podružnica nije pravni oblik kao društvo sa ograničenom odgovornošću. 

Podružnicu možete registrovati samo za delatnosti koje obavlja matično preduzeće. 

Za otvaranje predstavništva nije vam potreban početni kapital, a za poslovanje predstavništva odgovara matična firma.

Treća mogućnost je postati samostalni preduzetnik pojedinac. To je fizičko lice koje samostalno i pod svojim imenom obavlja dopuštene registrovane delatnosti u osnovnom i dopunskom zanimanju u cilju postizanja dobiti. 

Ako ste državljanin države koja nije članica Evropske unije ili nemate najmanje godinu boravka u Sloveniji, ne možete postati samostalni preduzetnik. 

Uslov za registraciju samostalnog preduzetnika je dozvola za boravak i rad na osnovu samozapošljavanja, a uslov za dobijanje te vrste radne dozvole je godina neprekidnog boravka u Sloveniji- naveli su iz Data.si.