Željeznice FBiH (ne) dijele putnike

No, dvije aktivistkinje, braniteljice ljudskih prava, govore suprotno i to na osnovu sopstvenog svjedočenja. Jednu iz vagona za migrante prebacili su u vagon za stanovnike BiH

Na ulaznim vratima zgrade Željezničke stanice u Sarajevu stoji zabrana upotrebe fotoaparata. Zbog čega, pitali smo Željeznice FBiH, zanemarujući, a što nije lako, apsurdnost ovog napisa, uzimajući u obzir današnju tehnologiju koja zumira i najsitnije detalje s neba (sateliti, letjelice).

I, gle, saznajemo, oznake o zabrani fotografiranja potiču još iz vremena formiranja ŽFBiH. “Ostavljene su u svim poslovnim područjima ŽFBiH, u skladu sa važećim propisima, prije svega zbog zaštite željezničke imovine i sigurnosti putnika”, pojašnjavaju iz ŽFBiH.

A ako novinari hoće nešto fotografisati, moraju imati odobrenje, koje neće dobiti samo ako se procijeni “da bi to nanijelo štetu poslovnom imidžu preduzeća”. Putnicima je dozvoljeno fotografiranje! (Naravno, nećemo se baviti time da je internet omogućio svima, pa i putnicima, da budu novinari.)

Iz ŽFBiH nam odgovaraju da oni ni na ovakav način ne vrše selekciju ili diskriminaciju putnika. Pitali smo ih i o tome jer je jedna novinarka aktivistkinja na FB-u tvrdila suprotno.

Nidžara Ahmetašević i nama kaže da se “migranti ne ukrcavaju zajedno sa ostalim putnicima i sjedaju na mjesto koje im je naznačeno na kupljenoj (jeftinijoj) karti, odnosno rezervaciji”, no u ŽFBiH tvrde da oni ne dijele svoje putnike.

No, i Ena Bavčić, braniteljica ljudskih prava, ističe da je bila svjedokom upravo suprotnog.

- Putovala sam za Banju Luku i kada sam sjela na svoje mjesto, prišao mi je kondukter i rekao da moram preći u vagon u kojem su bili ljudi iz BiH. Prešla sam, vagon je ostao prazan, a u onom do njega su sjedili migranti, govori Bavčić, koja će uputiti protest upravi ŽFBiH i zbog toga što se od migranata, čemu su obje svjedočile, pri ulasku u voz traže dokumenti.

- To može raditi samo policija ili Granična policija, naglašavaju aktivistkinje.