Željka Šećerbegović kroz projekt “Dijaspora za razvoj” prenosi znanje mladima i ženama u Bosanskoj Krupi

Željka Šećerbegović kroz projekt “Dijaspora za razvoj” prenosi znanje mladima i ženama u Bosanskoj Krupi

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlada Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH, u Bosanskoj Krupi će od 17. do 19. aprila realizirati projekt „Dijaspora za razvoj (D4D)“. Projekt koji je podržala Općina Bosanska Krupa ima za cilj povećati socioekonomske prilike i perspektive za ljude u BiH te unaprijediti njihovu egzistenciju kroz snažniji angažman dijaspore.

Projekt se ogleda u povezivanju i uspostavljanju saradnje između stručnjaka iz bh. dijaspore i ciljnih grupa u BiH. Kroz obuke, radionice, prezentacije i okrugle stolove želi se potaknuti svijest građana i pomoći im u aktivnom učešću u politici i donošenju odluka, te mobiliziranje ljudskih potencijala, znanja i vještina, kao i uspostava mehanizma za prijenos znanja i vještina iz iseljeništva u BiH.

U Bosanskoj Krupi tri dana će boraviti Željka Šećerbegović, Krupljanka koja već 27 godina živi i radi u Danskoj, te kroz praktične primjere prenositi svoja znanja i vještine, prvenstveno mladima i ženama. Prvi dan posjetit će Udruženje „Generacije“ sa sjedištem u Sokaku i sa članicama razgovarati na temu „Položaj žena u društvu“, drugi dan boravit će u „Drugoj osnovnoj školi“ gdje će upriličiti nekoliko radionica za učenike, a treći dan će posjetiti načelnika Općine Bosanska Krupa, te u Domu kulture za sve zainteresirane žene iz nevladinog, privatnog i javnog sektora održati radionicu na temu: Žena u politici.

Čast i zadovoljstvo je što ću boraviti u svom gradu i družiti se sa svojim Krupljankama. Ponudit ću im interesantna predavanje sa novom energijom, idejema koje mogu koristiti u svakodnevnom zivotu. Želim da preko komunikacije gradimo samopovjerenje kako bismo još bolje upoznali sami sebe. Očekujem pozitivnu energiju i dobro raspoloženje“, ističe Željka Šećerbegović.

Željka je iskoristila priliku i pozvala sve zainteresirane, prvenstveno žene u Bosanskoj Krupi i okolini da dođu na radionice u Udruženje „Generacije“ i Dom kulture kako bi se prije svega družile, upoznale, povezale i postale partnerice u borbi za ljudska prava, bolji položaj žena u društvu.