"Zemlja loše živi, a mi stalno dvije, tri iste teme pričamo 20 godina"

Dragan Markovina, istoričar i predsjednik Nove ljevice u Hrvatskoj, komentarisao je formiranje vlasti na državnom nivou, stanje u Bosni i Hercegovini te Principe koje su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA.

"Mislim da će se stvari nastaviti po starom kao što funkcioniraju od '96. Jednostavno nacionalističke stranke postignu neki dogovor, taj dogovor kao postignu nakon mjeseci natezanja ne bi li uspostavili kakvu takvu vlast i onda se realno ne promijeni ništa do sljedećih izbora", kazao je Markovina te dodao:

"Bilo kakav dogovor bilo koga je dobar ako postoji, jer on znači da će se eventualno stvoriti šansa da će se zemlja maknuti sa pat pozicije, ali sumnjam da će to sada biti slučaj jer ne postoji nijedan parametar prema kom bi rekli sad je nešto drukčije."

Nesporazume koji su nastali tumačenjem Sporazuma komentarisao je kao problem koji BiH ima više od 20 godina:

"Nejasno je sve, i odnos prema NATO-u i prema Izbornom zakonu i prema nadležnostima države. Očito da su svi u ime toga da pred svojim biračima ispadne da nisu potpisali ništa što je u potpunom neskladu s onim što su obećavali. Ako se do sada nije dogovorilo nešto konkretno oko tih stvari ne vjerujem ni da će se dogoditi, a trebalo bi."

"BiH kao društvo, od rata živi u statusu quo u kojem se ništa ne događa. Imate iste rasprave oko puta ka NATO-u, oko put ka EU, oko reformi Izbornog zakona, oko eventualnog novog Dejtona, a drugo sve stoji. Imate komunalni raspad, socijalni raspad, zemlja loše živi, a mi stalno dvije tri iste teme pričamo 20 godina i to nikome ne smeta", dodao je za N1.

  Istakao je da se društvo u BiH treba relaksirati i ignorisati ratni narativ prisutan i u zemljama regiona.