Zemlja sa najnižom stopom nezaposlenosti u Europskoj uniji

Ekonomisti često hvale strategije Njemačke koje su tu zemlju učinile još jačom nakon globalne financijske krize. Pritom je ustvari Češka ta koja već godinama ima najnižu stopu nezaposlenosti u EU.

Običan dan u češkom gradu Mladá Boleslav udaljenom oko 50 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Praga. Svatko na ulici izgleda zaposlen dok žuri nekamo. Zasigurno žure u Škoda Auto, lokalni industrijski prvak koji je značajno obilježio ovaj srednjočeški grad. Taj češki proizvođač automobila, koji se 1991. pridružio njemačkoj Volkswagen grupi, aktualno je jedan od najvećih poslodavaca u zemlji daleko najvažnija kompanija kad je u pitanju doprinos bruto domaćem proizvodu (BDP) i obujmu izvoza. Ukoliko želite dokučiti tajnu češkog čuda zapošljavanja, ne smijete ignorirati Škoda Auto. Srećemo se s Bohdanom Wojnarom iz menadžmenta kadrovske službe. Govori nam kako je u proteklih osam godina broj zaposlenih porastao za 40 posto. Aktualno taj proizvođač automobila zapošljava oko 35.000 ljudi, uključujući i radnike na privremenom radu, u svoja tri češka proizvodna pogona u gradovima Mladá Boleslav, Kvasiny i Vrchlabí, kao i u logističkom centru u blizini Mlade Boleslave, piše Deutsche Welle.

Zdravi industrijski temelji

Ta pozitivna slika, međutim, nije očita samo u Škodi, kaže Bohdan Wojnar. "Ustvari imamo punu zaposlenost u zemlji - nema drugog načina da opišem aktualnu situaciju. Tako je već mjesecima, broj otvorenih radnih mjesta nadilazi broj nezaposlenih." Češka Republika ima najnižu stopu nezaposlenosti među 28 zemalja članica od siječnja 2016. godine, na jesen 2018. je ta stopa iznosila tek 2,3 posto. To je u skladu s harmoniziranim brojkama Europske unije, odnosno s tzv. HUR-standardom, harmoniziranom stopom nezaposlenosti.

Wojnar kaže da je jako tržište rada u prvoj liniji nastalo na češkim jakim industrijskim temeljima i zdravoj ponudi kvalificiranih radnika. To mišljenje dijeli i Javier Colato, stručnjak za Češku Republiku u međunarodnoj agenciji za ekonomske analize i prognoze FocusEconomics. On posebno misli na snagu češkog proizvodnog sektora. "Iza zdravog nastupa se krije rastuća automobilska industrija koja je bila ključni motor za rast češke ekonomije te je pomogla da se učvrsti tržište rada", kaže Colato u izjavi za DW.

Strani kapital je nedvojbeno pomogao češkoj ekonomiji, jer relativno niske plaće vjerojatno privlače mnoge investitore. "Prosječni troškovi rada u toj zemlji u 2017. su iznosili 11,30 eura, a to je ispod EU-prosjeka od 26,80 eura", kaže Colato.

Niže plaće nisu ključ za privlačenje investitora

Relativno niske plaće, međutim, nisu glavni faktor za gospodarski uspjeh Češke. Plaće u Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj su niže, dok su u Češkoj Republici u posljednje vrijeme čak rasle. Unatoč tome je, kad se promotri unutarnje tržište, češki proizvodni sektor veći nego bilo gdje drugdje u Europskoj uniji. Tu se stvorilo više od jedne trećine svih radnih mjesta u naciji koja broji 10,6 milijuna ljudi.