Žene iz „Vakta“ ne daju da tradicija padne u zaborav

Folklorna sekcija Udruženja žena za održivi razvoj „Vakat“ u Jezerskom kod Bosanske Krupe nedavno je pokrenula radionicu za izradu narodnih nošnji.

Prvo su šili za odrasle, a u posljednje vrijeme i za mališane. Osim za vlastite potrebe, nešto od radova su poklonili, a nešto i prodali. Udruženje djeluje četiri godine i okuplja više od stotinu članica.

"- Kroz jedan projekt kupili smo mašine i tako se rodila ideja da pokušamo sašiti jedan broj malih, dječjih muslimanskih narodnih nošnji, jednostavno radi očuvanja tradicije i naših običaja" - kaže Suada Harčević, predsjednica Udruženja, prenosi Avaz.ba.

Ona poziva žene da im se pridruže u njihovim aktivnostima. Posebno su bile aktivne tokom ramazana, tokom kojeg su upriličile iftar kojem se odazvalo osam udruženja žena iz cijelog Unsko-sanskog kantona. Za 3. avgust planiraju organizirati Drugi sajam domaćih organskih proizvoda. Na prošlogodišnjem su se posjetiocima predstavila dvadeset tri izlagača, što potvrđuje veliko interesiranje za ovu manifestaciju.

 

Image