Žene se boje jer sve što ih dočeka na porodu ne ulijeva povjerenje: 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčani poklon u porodilištu

.
Održan okrugli sto u Banjaluci: „ Uticaj uslova u porodilištu na zdravstvene radnike, pacijente i pojavu korupcije“ Danas je u Banjaluci u sklopu projekta borba protiv korupcije u pordilištima održan i okrugli sto koji je imao za cilj okupiti struku i saslušati sve strane u procesu.

 

Uticaj uslova u porodilištu na zdravstvene radnike, pacijente i pojavu korupcije važna je tema u kojoj su sve okupljene strane iznijele i svoja iskustva, svoje probleme i teženje da se stanje popravi. Svi se slažu da je nedostatak edukacija pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na samu komunikaciju pacijent-doktor itekako važan segment koji bi mogao pomoći da svi budu zadovoljni. Uzroci korupcije su mnogi, ali uslovi su ti koji ne daju sigurnost, žene se boje jer sve što ih dočeka na porodu ne ulijeva povjerenje.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u
BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje!

Ono što je izuzetno važno i za šta ćemo se boriti u narednim mjesecima to je istarjanje na usvajanju inicijative da svaka porodilja ima pravo na svoju pratnju na porodu. To pravo se ne smije ograničavati izborom pratnje, to mora biti slobodna odluka porodilje, jer iz svih iskustava koje smo vidjeli i koja smo dijelili uvidjeli smo da je pratnja na nekim porodima odligrala krucijalnu ulogu da ishod poroda bude drugačiji. Nikada vise nijedna od nas ne smije svoju borbu voditi sama. Svaka podrška je od iznimnog značaja, i zato je važno da u ovoj brobi budemo hrabre i istrajne. Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).