Žene u crnom Srbija: PAMTIMO - Sarajevo je simbol divljačkog uništavanja gradova u ratu

Žene u crnom
Pamtimo opsadu Sarajeva, performans je u organizaciji Udruženja Žene u crnom iz Srbije, koji je danas održan u srbijanskoj prijestonici.

"Od početka opsade Sarajeva i rata u BiH 28 je godina 6. april 1992. – 6. april 2020", navodi se na Facebook stranici Žena u crnom Srbije.

"Poslije priznanja BiH kao nezavisne države, 6. aprila 1992. godine, uslijedila je opsada Sarajeva od strane srpskih oružanih formacija. I pored toga što su UN proglasile grad Sarajevo zaštićenom zonom, započela je opsada grada koja je trajala 1.475 dana, tokom koje je ubijeno preko 11.000 odraslih osoba i preko 1.600 djece, a na grad je ispaljeno preko 480.000 projektila… Sarajevo je postalo simbol za divljačko uništavanje gradova u ratu...", poručuju u objavi.

"Zato mi, Žene u crnom: Pamtimo stradanja ljudi u Sarajevu i ubijanje grada, Izražavamo solidarnost, poštovanje i saosećanje sa žrtvama Tražimo odgovornost za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, prije svega za zločine počinjene u naše ime, od strane srpskih oružanih formacija, kao i za sve ostale zločine. Pamtimo!", poručile su Žene u crnom Srbija.