"Žene u crnom" traže od državnog vrha Srbije da prizna genocid u Srebrenici

Povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici članovi organizacije "Žene u crnom" u Beogradu održale su uličnu akciju pod sloganom "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici". Na Brankovom mostu razvile su veliki transparent sa tim sloganom, ali i transparent na kom je pisalo "Solidarnost", a potom su akciju nastavile u Fruškogorskoj ulici.

Oni su poručili da je odnos vlasti prema događajima u Srebrenici ostao nepromijenjen i da zahtjevaju od državnog vrha Srbije da, kako kažu, prizna genocid.

Tokom akcije u ovom dijelu grada Beograda bilo je vidljivo prisustvo velikog broja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i u parku gde je skup nastavljen je bilo više desetina policajaca. Incidenata nije bilo.

Više nevladinih organizacija najavilo je za četvrtak nekoliko akcija kojima se obilježava 24. godišnjica od zločina u Srebrenici - od paljenja svijeća kod Predsjedništva Srbije do predstave koja će biti organizovana na Kolarcu.

Iz tih nevladinih organizacija kažu da od predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić zahtevaju da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.