Zenica pokazala: Uzimajući HDZ umjesto DF-a, Osmorka i SDP pokazali da više vole HDZ nego što mrze SDA

sa

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, govoreći na današnjoj zajedničkoj press konferenciji HDZ-a i Osmorke o formiranju vlasti, s posebnim osvrtom na formiranje vlasti u Zeničko dobojskom kantonu, čini se da je ujedno poslao poruku o tome da Osmorka, u ime koje će biti premijer FBiH, više voli HDZ nego što mrzi SDA.

Predsjednik SDP-a poručio je da jem Osmorka izabrala za partnera HDZ u Zeničko - dobojskom kantonu, navodeći da je isto  ponuđeno i DF-u koji je odlučilo izaći iz ove priče.

Istina je međutim da Demokratska fronta nije odlučila da izađe iz ove priče nego je u priču ušla u uvjerenju da se vlast u tome kantonu može napraviti bez SDA i HDZ-a.

Međutim, iako se pokazalo da je Demokratska fronta na nivou kantona spremna ući u formiranje vlasti bez SDA, kod Nermina Nikšića ipak je prevagnula ljubav prema HDZ-u, pa je nonšalantno DF-u poručio kako je SDP za partnera izabrao HDZ.  

Kao logičan zaključak nameće se to da bi DF mogao bez SDA, ali SDP ne samo da ne može bez NiP-a, nego sad ne može ni bez HDZ-a. DF ostaje usamljen na građanskom političkom spektru. 

Ovakva odluka SDP-a jeste definitivan kraj dugogodišnje SDP-ove demagogije o tome kako nisu spremni sarađivati sa nacionalnim strankama. Stvarnost je pokazala da ovakav SDP kakav trenutno jeste, a daleko je i od socijaldemokracije i od bilo kakve probosanske orijentacije, zapravo nije spreman za političko savezništvo sa građanskim opcijama, čak ni onda kada postoji mogućnost da zajedno sa DF-om izbace SDA i HDZ.

SDP se odlučio za HDZ. Stoga i ne čudi niti treba da čudi današnja izjava Dragana Čovića da je ljubav između njih obostrana.