Zenički rudari i dalje odbijaju sići u jame

Sindikat rudara RMU Zenica sinoć je i zvanično donio odluku o stupanju u štrajk tako da zenički rudari, koji su zbog neisplaćenog toplog obroka za novembar prošle godine, jučer odbili u drugoj smjeni sići u sve tri jame, i dalje ostaju na površini.

Kako je kazao član Sindikata Nijaz Subašić, rudari očekuju da se tokom dana riješi problem s Gradskom upravom Grada Zenica, koja im je u petak blokirala račun zbog prekida isplate duga za naknadu za korištenje komunalnog zemljišta.

''Naše vodstvo, zajedno s menadžmentom firme, ponovo je otišlo u Gradsku upravu, da pokušaju postići dogovor. Gradonačelnik Fuad Kasumović ih jučer nije mogao primiti'', navodi Subašić.

Ističe da su iz objektivnih razloga bili pronađeni obustaviti isplatu duga po sporazumu pa im je zbog duga od milion KM Grad Zenica odlučio blokirati račun.

''Proteklih 20 godina niko ništa nije platio, a ovaj menadžment je platio 1,2 miliona KM. Ne bježi se od plaćanja ni ostataka duga na rate, ali čim se deblokira račun. Novac je spreman'', ističe Subašić, dodajući da rudari žive od tog toplog obroka.

Rudari, koji nisu radili ni treću smjenu, jutros se nisu okupili na kapiji ispred uprave poduzeća, ali nisu sišli u jame.