Ženu osuđenu na smrt objesili nakon što je umrla od srčanog, glavnu ulogu u hororu imala svekrva

Iran
Šerijatski zakon za zločine dopušta kaznu ‘oko za oko‘, odnosno pravo žrtvi ili obitelji žrtve na retributivnu pravdu

 

Žena iz Irana koja je preminula od srčanog udara prije nego li je trebala biti smaknuta zbog ubojstva, ipak je obješena kako bi majka žrtve dobila pravo da joj izmakne stolac ispod nogu.

Zahra Ismaili osuđena je zbog ubojstva svog supruga, inače iranskog obavještajca, koji je navodno zlostavljao i nju i njihovu kći.

Njezin odvjetnik Omid Moradi opisao je kako je majka dvoje djece čekala na smaknuće u redu iza 16 osuđenih muškaraca, te je doživjela srčani dok je gledala kako njih redom vješaju.

Unatoč tome što je već bila mrtva, podigli su je na skelu i stavili joj omču oko vrata kako bi joj svekrva mogla gurnuti stolac ispod njezinih beživotnih nogu, prenosi Daily Mail.

Naime, šerijatski zakon za zločine dopušta kaznu 'oko za oko', odnosno pravo žrtvi ili obitelji žrtve na retributivnu pravdu. 

Ismaili je obješena u brutalnom zatvoru Rajai Shahr u srijedu u gradu Karaj koji se nalazi 30-ak kilometara zapadno od Teherana. 

Islamska republika jedina uz Kinu ima na snazi smrtnu kaznu, no čak je i za iranske standarde masovna egzekucija 17 ljudi istog dana neuobičajena.

Ujedinjeni narodi zabilježili su 233 smaknuća prošle godine, uključujući i troje tinejdžera. 

U Iranu smrtna kazna vješanjem dobiva se i radi nenasilnih zločina, kao što je krijumčarenje droge.