Trebevićka žičara otvorena za građane, danas besplatna vožnja

Trebevićka žičara je, nakon zvanične svečanosti i puštanja u rad, slobodna i za građane i turiste, a na polaznoj stanici stotine ih čeka svoj red za besplatnu vožnju do Trebevića.

Obilježavanje Dana grada Sarajeva imalo je posebnu draž zahvaljujući ponovnom otvaranju Trebevićke žičare, nakon 26 godina, a ni loše vremenske prilike nisu spriječile starije građane da vrate svoja sjećanja, a mlađe da se upoznaju s pričama iz prošlosti Sarajeva.

Sudeći prema utiscima naših reportera s terena, ali i fotogafijama, bez obzira na to što Trebevićka žičara vizuelno ne podsjeća na staru, kod građana je izazvala ista osjećanja.

Prije puštanja u rad, na dolaznoj stanici postavljena je ploča u čast Rame Bibera, prve žrtve opsade Sarajeva koji je poginuo upravo dok je čuvao žičaru. Ubijen je 2. marta 1992. godine na radnom mjestu kao zaposlenik preduzeća GRAS kada je grupa naoružanih ljudi počela opkoljavati Gornju stanicu.

Svečanom otvorenju Trebevićke žičare prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti iz političkog, sportskog, kulturnog i javnog života općenito. U prvu kabinu prema Trebeviću na panoramsku vožnju ušli su gradonačelnik Abdulah Skaka, Edmund Offermann i njegova supruga Maja, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić i premijer FBiH Fadil Novalić.

Žičara ima 33 gondole (kabine), a kapacitet je 10 mjesta.