Zildžić (SDA) zaprijetio: Na silu ćemo odgovoriti silom!

zildžić
Vladajuća većina u Parlamentu Federacije BiH nastoji održati vanrednu sjednicu Predstavničkog doma, čemu se poslanici opozicije protive, najavljuju krivične prijave pa čak i prijete da će to spriječiti silom.

 

Ishod ni dalje nije jasan, a nešto iza ponoći data je nova pauza od pola sata.

Nastavak sjednice koja je jutros već preknuta jer nije bilo uslova za njeno održavanje, zatražen je nakon što je u međuvremenu održana redovna sjednica Predstavničkog doma koja je okončana oko 23 sata.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković-Lepić rekla je da je stigao izvještaj sa potpisom predsjednika Komsije za izbor i imenovanje te da su se time stekli su se uslovi za nastavak vanredne sjednice.

Podsjetimo, sjednicu jutros nije bilo moguće održati jer nije ni sjednica Komisije za izbor i imenovanje koja je jutros trebala dostaviti prijedlog za promjenu vlastiti članova.

Na dnevnom redu vanredne sjednice nalazi se popuna radnih tijela, između ostalog same Komisije za izbor i imenovanje, a čijim popunjavanjem bi se otvorila vrata izboru sudije Ustavnost suda BiH.

No, kako je večeras pročitao sekretar Doma, sjednici Komisije koja je navodno nekada održana prisustvovalo je samo pet članova od ukupno 11 koliko ona ima. Od toga, doduše, dva mjesta su nepopunjena, pa ih je ukupno devet.

Opozicija je ukazala na to da pet nije većina od 11 te da sjednica Komisije nije mogla biti održana niti je ikakav izvještaj mogao biti poslan u Parlament.

Salko Zildžić (SDA) je rekao da je izvještaj krivotvoren jer nije bilo moguće održati sjednicu Komisije, te je najavio krivičnu prijavu.

“Nećete održati sjednicu na silu. Na silu ćemo odgovoriti silom”, zaprijetio je Zildžić.

Dennis Gratz (DF) je rekao da se “ovdje večeras piše historija i brani Bosna i Hercegovina”.

“Zašto krivotvorite isprave. Ne razumijem zašto ovo radite. Ovo radite večeras kad građani spavaju, jer mislite da će vam ovo proći. Neće vam ovo proći”, poručio je Gratz.

Situaciju je pokušao smiriti Admir Čavalić (Stranka za BiH) koji je predložio da se održi novi Kolegij doma i da se pokuša naći prihvatljivo rješenje, što je i prihvaćeno pa je zakazana polusatna pauza.