Zimska čorba puna vitamina (VIDEO)

Kako je lijepo poslije zimske šetnje, ući u stan, znajući da vas čeka topla čorba puna vitamina i ukusnog mesa. Još ako vam se uz sve to servira domaći bijeli kruh – kome tu još fali ljeto?

 Sastojci za 4 osobe:
 

500 g masnijeg mesa (mozete pomijesati nprj. telece, junece ili govedje)

½ glavice kupusa

½ kg krompira

2 glavice luka

2 tikvice

1 patlidzan

2-3 vece mrkve

1 mali komad poriluka

2 paprike

3-4 veca sampinjona

200 g graska

3-4 paradajza

½ glavice bijelog luka

1 govedju kocku za supu


Malo ulja ili putera za uprziti

Zacini: so, biber, vegeta, slatka mljevena paprika;
 

Priprema:
 

Meso isjeckati na srednje komade.  Crveni luk isjeci na kockice ili male komadice. Ostalo povrce (osim bijelog luka) isjeci na komade srednje velicine i staviti u jednu zdjelu. Bijeli luk isjeci na tanke kolutove i skupa sa kockom za supu staviti na mali tanjiric i ostaviti na stranu.

U lonac staviti komad putera ili ulja i zagrijati. Kad je ulje vrelo, dodati luk i dinstati jedno 5-10 min dok ne dobije svijetlo-smedju boju i dodati meso. Meso takodjer dinstati jedno 5 min i dodati ostalo povrce. U lonac ulijete vode dovoljno da pokrije sve sastojke. Stavite poklopac i prokuhajte corbu (na najvecoj vatri), ali pripazite da vam ne pokipi.

Kad corba prokuha, dodajte kocku za supu i bijeli luk, vratite poklopac, smanjite vatru (ako imate 9 stepeni, koristite 3-4) i kuhajte otprilike 3 sata. Vecinom nije potrebno donalijevati vodu, ali ipak provjerite nakon sat-dva vremena. Pred kraj kuhanja, provjerite konzistenciju mesa. Ako vam se lijepo raspada na tanjiru, corba je gotova. Zacinite je po zelji. Posto mi volimo ljuto i dobro zacinjeno, ja sam dodala jos ljute paprike i vece kolicine zacina kao sto su bosiljak, persun itd.

 

Savjeti:

 Mozete povrce koje sam koristila izmjeniti sa povrcem, koje vise volite a isto vrijedi i za kolicinu sastojaka. Pripremajuci ovu corbu ne mozete pogrijesiti, osim ako je ne kuhate dovoljno dugo. Ako volite da vam je gusca, u solju srednje velicine stavite hladnu vodu i jednu supenu kasiku gustina ili brasna i mijesajuci dodajte corbi. Najbolje uz corbu servirajte domaci bijeli kruh, kako prenosi Hanuma kocht.